divendres, 16 de juliol del 2021

Els Ajuntament de Girona, Llagostera i Blanes, a favor del toc de queda, mentre que el de Lloret de Mar i Vidreres, en contra

Els Ajuntament de Girona, Llagostera i Blanes, a favor del toc de queda, mentre que el de Lloret de Mar i Vidreres, en contra 

Marta Madrenas creu que Salt hauria d'haver demanat al Departament de Salut que l'inclogués dins el llistat  

Jaume Dulsat ho considera una mesura «massa dura» i creu que perjudicarà el turisme 

La llista de pobles afectats pel confinament nocturn es revisarà cada set dies 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona/Salt/Sarrià de Ter/Celrà/Cassà de la Selva/ Llagostera (Gironès, comtat de Girona) 16/07/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la decisió del Govern de la Generalitat d'aplicar el toc de queda a 161 municipis del Principa de Catalunya --tot i que queda pendent rebre l'aval del TSJC-- ha generat una muntanya russa de reaccions entre els Ajuntaments de les comarques gironins. Mentre que alguns l'avalen i creuen que calia adoptar una mesura «dràstica» per frenar la cinquena onada de covid-19, d'altres hi estan obertament en contra. 

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, diu que retornar al confinament nocturn és «ben raonable». Sobretot, perquè era «impossible» que els municipis limitessin l'accés a totes les places i espais públics a partir de quarts d'una de la matinada. L'alcaldessa, que avui ha convocat el gabinet de crisi, no descarta tancar alguns espais, però diu que «s'ha d'estudiar». 

Madrenas creu que l'horari del toc de queda és l'adequat, perquè entre d'altres permetrà que l'hostaleria pugui servir sopars. Tanmateix, s'estranya que Salt (Gironès, comtat de Girona) no s'hagi inclòs dins la mesura, perquè els termes municipals es toquen, i de fet pensa que el seu Ajuntament ho hauria d'haver demanat. «Es farà difícil de controlar; els carrers es toquen», va advertir l'alcaldessa. 

Les paraules de l'alcaldessa de Girona ja han rebut resposta des de Salt. Fonts de l'Ajuntament saltenc avancen que no demanaran el toc de queda, i que el Consistori es reuneix «setmanalment» per avaluar l'evolució de la pandèmia de covid-19 i les mesures dictades pel Procicat. «A partir d'aquí, ens adaptem i les apliquem si les xifres a les quals fa referència ens afecten», diu l'Ajuntament. 

Pel que fa a les noves restriccions, i en especial quan Girona entri en confinament nocturn, el consistori precisa que la Policia Local intensificarà «el patrullatge als punts d'accés al municipi» de forma coordinada amb els Mossos. 

«Una mesura necessària» 

L'alcalde en funcions de Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona), Enric Ramionet, diu que el toc de queda era «absolutament necessari», perquè els contagis de covid-19 han tingut un creixement «espectacular» i calia prendre una mesura «dràstica». 

L'alcalde de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) també s'alinea amb aquesta visió. Àngel Canosa diu que ara no és moment de «mirar enrere» i pensar que potser el relaxament de restriccions es va fer de manera «precipitada». Però, segons indica, el que està clar és que, en la situació actual, «no es podia continuar d'aquesta manera». També va afegir que el turisme «malauradament, ha de quedar relegat a un segon lloc». 

La visió de Canosa, però, xoca diametralment amb la de l'alcalde del municipi veí, Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona). Jaume Dulsat s'oposa al toc de queda i assegura que és una mesura «massa dura», «perquè no ens permetrà desenvolupar mínimament una temporada turística». Dulsat, que també és vicepresident del Patronat de Turisme, afegeix que a l'exterior «el que s'explicarà és que a Catalunya hi ha sis milions de persones que tenen toc de queda, i això frenarà el turisme». 

També a la comarca de la Selva, l'alcalde de Vidreres (la Selva, comtat de Girona), Jordi Camps, no veu lògic que s'apliqui el toc de queda al seu poble. «A les conurbacions i on hi viu una gran concentració de gent ho podem entendre; però en un poble on viuen 8.000 habitants, creiem que aquesta mesura no s'hauria d'aplicar», subratlla. 

I entre els qui s'hi mostren a favor i els qui hi estan en contra, també hi ha qui en dubta. Aquest és el cas de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona). El seu alcalde, Carles Motas, diu que el confinament nocturn «comporta unes connotacions i repercussions socials i econòmiques», i que no està «tan segur» que serveixi per mitigar els contagis de coronavirus-19. 

Els Mossos d'Esquadra reforçaran encara més el dispositiu especial d'estiu per vetllar pel confinament nocturn. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va explicar que hi haurà uns 300 efectius i unes cent dotacions més: 17 d'ordre públic amb 100 agents, 51 dotacions de seguretat ciutadana, i 35 més de paisà amb 70 agents. A més, elevaran la coordinació amb les policies locals i es començaran patrullatges a les deu de la nit per informar de les noves mesures. 

Les dotacions noves se centraran als llocs amb més aglomeracions com Barcelona i ciutats del litoral, les nits de dijous a diumenge, de les deu de la nit a les 6 del matí perquè la mesura s'apliqui. 

La llista de pobles afectats pel confinament nocturn es revisarà cada set dies 

La llista de municipis catalans que tindran toc de queda, que ahir es va ampliar a 161 localitats (3 més que la llista inicial), s'anirà revisant cada set dies per anar-li adaptant a la realitat de la pandèmia de covid-19. El criteri al qual respon aquest confinament nocturn és el de poblacions de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada superior a 400 casos per 100.000 habitants. 

Els tres municipis afegits a la llista inicial són Altafulla (Baix Gaià, Tarragonès), Santa Cristina d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) i Caldes d'Estrac (Baix Maresme, Maresme), a causa de l'augment de la incidència de l'afectació de covid-19. 

Valoració dispar entre els alcaldes dels municipis de les comarques gironines afectats per la mesura dictada pel govern, que ha d'avalar el TSJC, però l'acaten 

Llegim al diari El Punt Avui que cap dels alcaldes dels 19 municipis de les comarques gironines en què el Govern de la Generalitat ha decretat quirúrgicament el toc de queda s'oposa frontalment a aquesta mesura. Això no obstant, les reaccions van des de les més crítiques fins a les favorables. Tots, però, coincideixen que els calen més efectius de vigilància i assenyalen les dificultats per reprogramar actes d'estiu i festes majors, i alerten sobre el desplaçament de la gent a pobles veïns. 

Així, l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, lamenta la incidència en la temporada turística. "Trasllada als mercats internacionals un missatge d'inseguretat que ens pot perjudicar molt i que va en contra de la campanya de recuperació de la confiança en què estem treballant des de la primavera", diu. A Vidreres, l'alcalde, Jordi Camps, veu difícil i complicat aplicar la restricció: "Estem envoltats de pobles on no hi haurà toc de queda, i temo que la gent continuarà movent-se i sortint i serà complicat controlar-ho." El de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, lamenta les afectacions socials i econòmiques. 

A l'altra banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qualifica de "raonable" i "correcta" tant la decisió del toc de queda com l'horari escollit, ja que permet "salvar" l'hostaleria i les activitats culturals. D'altra banda, expressa la seva "sorpresa" pel fet que Salt no tingui toc de queda sent "la mateixa conurbació urbana", però diu que corresponia a l'alcalde de Salt valorar els possibles "perjudicis" per al seu municipi. "Jo ja havia demanat que si fos al revés Girona es confinés perquè hi veia una dificultat de ser centre d'atracció per als que vulguin sortir", assenyala.  

Fonts de l'Ajuntament de Salt diuen que intensificaran el patrullatge als accessos a Girona.  

A Llagostera, l'alcalde en funcions, Enric Ramionet, troba "que el toc de queda no condiciona la vida de la gent".  

També l'alcalde de Cassà de la Selva (Gironès, comtat de Girona), Robert Mundet, creu que és una mesura "obligada". 

L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, manifesta que les mesures per relaxar la pressió els han dut a la situació actual. "L'experiència diu que les que han funcionat sempre són les que limiten que la gent deambuli pel carrer, i la decisió de recuperar el toc de queda s'ha pres pensant en la salut pública", afirma. I hi afegeix: "No podem amagar que això tindrà implicacions en el sector del turisme, però hem de posar la salut al davant de qualsevol interès." L'alcaldessa d'Anglès (les Guilleries, la Selva, comtat de Girona), Àstrid Desset, hi afegeix que és una mesura clau per evitar el col·lapse de l'atenció primària. 

El seu homòleg de Celrà (Baix Ter/Gavarres, Gironès, comtat de Girona), David Planas, entén la restricció, tot i que matisa que en un municipi petit com Celrà, amb pocs casos, les xifres es disparen.  

El de Caldes de Malavella (la Selva, comtat de Girona), Salvador Balliu, en l'aplicació en si del toc de queda, no hi veu grans dificultats. "A diferència dels municipis del litoral, aquí no hi ha gaire activitat de nit", afirma.  

El de Sant Hilari Sacalm (les Guilleries, la Selva, comtat d'Osona), Joan Ramon Veciana, diu que és més fàcil controlar els botellots amb un toc de queda en vigor que sense.  

El de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), Josep Piferrer, i el de Castell-Platja d'Aro (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), Maurici Jiménez, defensen el toc de queda. "Qualsevol altra manera mesura, com ara restriccions a platges o places, seria difícil o impossible de fer-la complir", afirma el primer.  

També hi està d'acord el de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), Lluís Puig. "L'aplicació d'aquesta mesura és molt més senzilla que la recomanació prèvia", diu. 

A Tossa de Mar (la Selva marítima, la Selva, comtat de Girona) ja han pres mesures, tal com informa l'alcalde, Ramon Gascons. Han tancat preventivament una gran zona esportiva a la sortida del poble on sovint s'acumula jovent; la pista de skate, freqüentada també de nits, i també tancaran en un horari determinat el parc de Sa Riera, la platja Gran i la Mar Menuda. 

La manca d'efectius per fer complir el toc de queda és una queixa generalitzada. L'alcalde de Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, comtat de Girona), Joan Martí, remarca que no han tingut mai els efectius suficients de policia i agents cívics per fer controls amb efectivitat. "El toc de queda és una bona eina perquè la gent sap que comet una infracció si fa segons quines pràctiques", diu.  

L'alcalde de Calonge i Sant Antoni (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), Jordi Soler, puntualitza que són un municipi de turisme familiar i creu que el toc de queda no tindrà un impacte rellevant.  

A Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona), l'alcalde, Narcís Fajula, admet que hauran d'ampliar l'horari de la policia local i que la feina se'ls pot acumular el cap de setmana. 

Festes majors 

L'afectació en les programacions d'actes estiuencs i festes majors depèn dels casos. A Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya), entre avui i dilluns celebren la festa major. L'alcalde, Albert Piñeira, remarca que han modificat la programació avançant l'hora de finalització dels espectacles nocturns i amb alguns canvis d'ubicació per facilitar l'aplicació de les mesures de prevenció.  

A Sant Hilari Sacalm (les Guilleries, la Selva, comtat d'Osona), en canvi, els actes i actuacions previstos ja s'acaben abans del toc de queda. 

Pobles veïns 

Alguns dels alcaldes alerten sobre els desplaçaments de la gent a municipis veïns. "Estem envoltats de pobles on no hi haurà toc de queda, i es pot anar d'un municipi a l'altre per molts camins de carro", diu el de Vidreres (la Selva, comtat de Girona).  

El de Sant Hilari Sacalm, en canvi, ho minimitza: "No crec que hi hagi gaire gent que faci 10 km per anar al poble del costat, on tot està tancat."  

I, finalment, n'hi ha que no estan d'acord amb el llindar decretat. A Celrà, el superen per poc com a Sant Hilari Sacalm.  

"S'hauria hagut d'escoltar més el territori", diu l'alcalde de Vidreres. 

La llista de pobles afectats pel confinament nocturn es revisarà cada set dies 

Llegim al Diari de Girona que en principi, el Govern de la Generalitat demanava al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un toc de queda per un període de set dies prorrogables i revisable, per la qual cosa poden afegir o caure municipis de la llista segons l'impacte de covid-19 en aquestes localitats, i el tribunal haurà de donar el seu aval setmana rere setmana. Aquest divendres el TSJC ha aprovat els tocs de queda. 

La previsió del Govern de la Generalitat és que el confinament nocturn duri almenys tres setmanes, encara que no ha concretat quantes. És segur que el Govern de la Generalitat demanarà una pròrroga per a dues setmanes més, perquè amb només set dies no serà possible revertir la situació, segons va explicar la portaveu, Patrícia Plaja, que va evitar concretar si aquesta situació es podria allargar durant tot l'estiu. 

«Encara que es demani inicialment per a una setmana, en aquest període no serà possible revertir unes dades més que pèssimes. No puc delimitar el termini, però segur que com a mínim serà aquesta setmana, la que ve i la següent», va dir Plaja a preguntes sobre la durada del toc de queda. «Tant de bo pogués dir que serà breu, però això ho marcaran les dades», va indicar abans d'advertir que «cal ser molt clars, les dades són molt dolents, la situació és crítica».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada