dilluns, 19 de juliol del 2021

El Departament de Salut tem que les UCI es desbordin en 10 dies a causa de la cinquena onada

La Generalitat de Catalunya farà tres PCRs setmanals al personal de residències no vacunat 

Disminueix de tres a dos el nombre de persones visitants simultanis a les residents de gent gran 

El Departament de Salut tem que les UCI es desbordin en 10 dies a causa de la cinquena onada 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 19/07/2021.- Segons un despatx de l'agència EFE, en l'actual situació epidemiològica d'augment d'incidència en les diferents franges d'edat, els Departaments de Salut i Drets Socials de la Generalitat de Catalunya han decidit reforçar les mesures de protecció a les residències incrementant les PCR setmanals al personal professional no vacunats. Fins ara es feia una PCR setmanal, i a partir d'ara se'n faran tres. Quant al personal professional vacunat, se'ls farà una PCR per setmana.  

El nou protocol també inclou la disminució de tres a dos del nombre de persones visitants simultànies, que hauran de fer-se un Test Ràpid d'Antígens (TAR) i seguir les normes de protecció habituals durant la visita. El nou protocol també recull la recomanació que les visites a les persones residents les facin preferentment les vacunades. 

En paral·lel, s'augmenta de 200 a 300 el nombre de places de recurs disponibles perquè estiguin disponibles per a eventuals situacions en què una residència afectada per un brot tingui dificultats per sectoritzar els espais i s'hagin de traslladar els residents.  

Finalment, es farà un TAR a tots aquelles persones professionals que de manera esporàdica entrin a les residències (professionals de perruqueria, podologia, voluntaris, etc.) així com a totes les persones que vinguin a recollir un familiar per fer una sortida del centre residencial.  

El document que detalla la intensificació del protocol es farà arribar aquest dilluns al conjunt d'agents de l'àmbit residencial i entrarà en vigor dimarts 20 de juliol. 

Situació a les residències 

El 15 de juliol, del total de 1.028 residències del Principat de Catalunya només 31 centres (el 3,01%) estan en color vermell, això és, amb casos actius de covid-19, aparició de nous casos i brot en investigació. Per contra, 885 centres (el 86,08%) es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19. La resta de centres, 112 (el 10,89%), es classifiquen amb color taronja, és a dir, presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d'espais de la residència. 

27 casos positius a les residències de les comarques gironines 

Segons el Diari de Girona, a les residències per a gent gran de les comarques gironines s'han declarat 27 casos positius. La xifra s'ha incrementat respecte a la setmana passada, que havien estat 3, i l'anterior, quan tan sols se n'havia registrat un.  

Des de l'inici de la pandèmia de covid-19 hi ha hagut 3.735 casos que han afectat els geriàtrics de la Regió Sanitària de Girona, i hi han mort un total de 900 persones, cap de les quals en les darreres tres setmanes.  

Dels treballadors i treballadores a les residències de la Regió Sanitària de Girona, el 89,6% han rebut ja la primera dosi, i el 97,1% ha rebut també la segona. Sumant aquelles persones que han estat injectats amb la vacuna monodosi de Janssen, un 97,2% dels treballadores i de les treballadores tenen la pauta completa. 

El Departament de Salut tem que les UCI es desbordin en 10 dies a causa de la cinquena onada 

Segons un despatx de l'agència EFE, les UCI dels hospitals del Principat de Catalunya es poden desbordar en deu dies, segons la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, que va reconèixer ahir que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada de la covid-19 i va augurar que a finals de juliol les persones pacients crítiques en poden ser 400 o 500. En declaracions a RAC-1, la màxima responsable del CatSalut va assenyalar que s'espera que a finals de juliol s'arribi a un nou pic de la pandèmia i no és un pic optimista, parla d'un nombre de persones pacients crítiques que es pot situar «tranquil·lament entre els 400 i 500», davant els 297 que hi havia ahir a les UCI. Va assegurar també que en aquesta època en què part del personal sanitari està de vacances, «400 pacients [a l'UCI] tenen la mateixa implicació que 600 en un altre moment», per la qual cosa el sistema sanitari està molt tensat. 

Com ja va reconèixer la setmana passada el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ahir va ser Craywinckel qui va admetre que, «des del punt de vista del CatSalut, de l'impacte en els usuaris i en el sistema sanitari» sí que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada. «No hem sabut transmetre por a la població. Em preocupa moltíssim que la gent continuï sortint, que generi enfrontaments amb les forces de l'ordre quan intenten fer-los tornar a casa amb el toc de queda», va dir. Es va mostrar així mateix partidària de començar a vacunar els menors de 16 anys. «Seria bo --va assenyalar-- poder incorporar-los a partir de la tardor, crec que al principi de l'escola, abans no podrem». 

Tancament de l'oci 

Sobre les declaracions d'Albert Batlle, partidari de tancar l'oci a l'una de la matinada fins i tot quan acabi la pandèmia de covid-19, Craiwinckel va afirmar:«No dic ni que sí ni que no, dic que com a debat em sembla interessant». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada