dimarts, 1 de juny del 2021

Pedro Francés Martínez

Pedro Francés Martínez

Pedro Francés Martínez


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de juny de 1919 neix a Bijuesca (Comunitat de Calatayú) l'anarcosindicalista Pedro Francés Martínez 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Pedro Francés Martínez: L'1 de juny de 1919 neix a Bijuesca (Comunitat de Calatayú, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Pedro Francés Martínez.  

Dibuixant de professió, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, amb només 17 anys, s'enrolà voluntari en les milícies. Lluità als fronts durant tota la guerra (sergent d'Infanteria de la 120 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Sembla que passà per les Companyies de Treballadors Estrangeres (CTE).  

L'hivern de 1940 va ser detingut per la policia francesa i tancat al Fronstalag 140 del Territori de Belfort (Delles i Belfort, Bourgogne-Franche-Comté). Posteriorment va ser lliurat als alemanys i internat a l'Stalag XI-A d'Altengrabow (Dornitz, Möckern, Saxònia, Alemanya).  

El 26 d'abril de 1941 va ser deportat sota la matrícula 3.866 al camp de nazi de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria). Després de patir quatre anys de treballs forçats, sobretot a la pedrera del camp i a Gusen, aconseguí la llibertat quan l'alliberament per soldats nord-americans del camp el 5 de maig de 1945, però en un estat de salut lamentable.  

Després d'un temps a París (Illa de França), emigrà a Llatinoamèrica.  

Visqué a Buenos Aires (Argentina) i a Montevideo (Uruguai) molts d'anys i finalment decidí retornar a l'hexàgon francès.  

Pedro Francés Martínez que va morir d'un càncer el 28 de setembre de 1968 a Avinhon (Vauclusa, Provença, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada