dijous, 24 de juny del 2021

L’Ajuntament de Llers rehabilitarà més barraques de pedra seca de la Garriga, que estan declarades Bé Cultural d’Interès Local

Imatge d'una barraca amb els seus restauradors | EMPORDÀ

L'Ajuntament de Llers rehabilitarà més barraques de pedra seca de la Garriga, que estan declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) 

El Museu de l'Escala acorda repetir cada any els tallers de pedra seca coincidint amb les jornades del Centre d'Estudis Escalencs (CdEE). Dissabte se'n va fer una segona edició amb bona participació, tot i la intensa calor que feia. Es va treballar en un tram del camí de Vilanera 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llers (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 24/06/2021.- Segons EMPORDA.CAT l'Ajuntament de Llers (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) ha acordat, en la Junta de Govern Local, aprovar definitivament el Projecte de restauració de barraques de pedra seca al Pla Vinyers de la Garriga d'Empordà. 

L'Ajuntament llersenc va aconseguir una subvenció de 15.000 euros, a principis d'aquest any, per a la restauració de vuit barraques de pedra seca declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), en el marc de les Subvencions per a l'execució d'obres de restauració i conservació d'immobles de notable valor cultural per al trienni 2020-2022 de la Generalitat de Catalunya.  

El projecte neix com a primera fase d'un procés de treball i manteniment de la totalitat de BCIL de Llers, així com de divulgació patrimonial d'aquest important tresor arquitectònic. 

El Museu de l'Escala acorda repetir cada any els tallers de pedra seca coincidint amb les jornades del Centre d'Estudis Escalencs 

Segons Canal 10 Empordà la tècnica ancestral de la paret de pedra seca, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es pot contemplar en múltiples indrets del municipi de l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries). Un d'ells és al camí de Vilanera a les Corts, on dissabte passat, 19 de juny, va tenir-hi lloc el segon taller d'aquesta tècnica, coordinat des del Museu de l'Anxova i de la Sal (MASLE). De fet, era la continuació del primer taller que s'havia fet el mes d'octubre passat, on no es va poder acabar el tram que s'havia plantejat de reconstruir. 

El taller de dissabte es va centrar en acabar el tram que s'havia deixat a mitges el mes d'octubre passat i en refer puntualment aquells trams més degradats de la mateixa zona. 

La participació en aquest segon taller ha estat inferior a la que hi hagué en el primer. Un dels motius apuntats podria ser la intensa calor d'aquests últims dies. Això no treu que des del museu s'hagi acordat de repetir el taller cada any, coincidint amb les jornades del Centre d'Estudis Escalencs (CdEE), entre els mesos de març i abril. 

A banda del taller en sí, la directora del MASLE, Lurdes Boix, va reiterar el crit d'alerta contra el vandalisme que destrueix part de les parets o l'espoli de pedres en aquest indret. 

I és que la tècnica de la pedra seca és una tècnica ancestral amb múltiples virtuts per a l'entorn. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada