divendres, 25 de juny del 2021

La positivitat de les proves a la Regió Sanitària de Girona baixa fins als 30 anys i els indicadors de contagi segueixen a l’alça

La positivitat de les proves a la Regió Sanitària de Girona baixa fins als 30 anys i els indicadors de contagi segueixen a l'alça 

El Biocomsc pronostica un juliol amb una davallada de persones hospitalitzats 

L'investigador Enric Álvarez indica que la nova variant del virus de moment no afecta els col·lectius immunitzats amb la vacuna 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 25/06/2021.- Llegim al Diari de Girona que la mitjana d'edat dels nous contagiats cada vegada és més baixa. Així ho demostren les dades actualitzades del Departament de Salut, que mostren que durant la setmana passada la mitjana d'edat dels positius detectats amb proves PCR o tests d'antígens (TA) a la Regió Sanitària de Girona va ser de 30 anys. És una tendència que també s'està complint a la resta de Catalunya, amb una mitjana un any més elevada. Els experts ho relacionen amb la protecció davant el virus que rep la població de més edat que ja ha estat vacunada. 

Entre el 14 i el 20 de juny van fer-se 6.627 PCR i 3.363 tests d'antígens (9.990 en total). D'aquests, un 3,15% van ser positives, és a dir, 288 persones. I la mitjana d'edat d'aquests positius va ser de 30,8 anys. La setmana anterior la mitjana era de 34 anys, i la primera de juny els positius rondaven els 42 anys. 

El percentatge de positivitat de les proves també s'ha reduït durant aquestes tres setmanes, passant d'un 3,71% fins a un 3,15%. 

I mentre la mitjana d'edat va a la baixa, el risc de rebrot va fent el camí contrari. Durant els últims dies, la tendència dels indicadors de contagi ha tornat a anar a l'alça. L'última actualització de Salut va confirmar una pujada de 6 punts del risc de rebrot, fet que el situa als 68 punts. Per ara, el risc segueix essent moderat, tot i que dues comarques gironines, la Garrotxa i el Pla de l'Estany, estan en risc alt perquè superen els 100 punts. 

Pel que fa al risc de transmissió, també segueix pujant, i ahir va passar de 0,85 a 0,92. Quan aquest indicador arriba a 1, cada infectat contagia més d'una persona. 

Amb tot, destaca la caiguda sostinguda d'hospitalitzats, que ahir va registrar-ne 3 menys, amb 44 en total. D'aquests, una tercera part són crítics, concretament 13. Cal retrocedir fins al 28 de setembre, just abans de la segona onada, per trobar una xifra tan baixa de casos greus. 

De fet, la caiguda sostinguda d'hospitalitzats és pràcticament generalitzada a totes les regions sanitàries de Catalunya. En aquest sentit, l'últim balanç va xifrar 33 ingressats menys a tot el territori, i 4 de crítics. En total hi ha 443 hospitalitzats, dels quals 139 són crítics, un 31%. 

El Principat de Catalunya, en risc «alt» 

D'altra banda, una altra de les dades destacades és que el risc de rebrot a Catalunya ahir va tornar a situar-se a la ratlla de 100, tornant doncs a tenir un risc «alt». Això no passava des de principis de juny, quan va passar a ser «moderat». 

L'investigador Enric Álvarez indica que la nova variant del virus de moment no afecta els col·lectius immunitzats amb la vacuna 

Segons uns despatx de l'Agència Catalana de Notícies, investigador del BIOCOMSC, Enric Álvarez, va indicar ahir al programa El Món a RAC1 que durant el juliol hi haurà una davallada de persones hospitalitzades al Principat de Catalunya. «Serà gairebé impossible que la situació es torni a complicar», va subratllar l'investigador. Això, segons Álvarez, serà possible gràcies a l'avenç en el procés de vacunació, que durant les últimes setmanes s'ha accelerat arreu del Principat de Catalunya. 

Segons el BIOCOMSC, els contagis estan pujant de forma «significativa» i la tendència és a pujar «cada cop més ràpid». Les causes que expliquen aquesta pujada, segons l'investigador, són l'alleugeriment de les restriccions i l'arribada de la nova variant delta. Tot i això, segons Álvarez, «la notícia» és que tot i la penetració d'aquesta nova variant, de moment la incidència de contagis no puja en persones de més de 70 anys, que són els que estan completament immunitzats. En el cas de la franja de 50 a 70, els indicadors estan estancats després de setmanes a la baixa. Aquest col·lectiu encara no té una immunització completa. De fet, Álvarez va subratllar que l'augment dels casos se centra en gran part en les franges de 15 a 40 anys, i de moment està focalitzada a Barcelona i ciutat i a la seva àrea metropolitana. 

Precisament, durant la setmana passada el creixement ja va ser d'un 10%, i per això pronostiquen que l'última setmana acabarà amb més de 3.500 casos, per sobre de l'anterior. 

Incidència de Sant Joan 

Pel que fa a les celebracions de Sant Joan, Álvarez va indicar que és possible que tinguin un efecte al fet que la pujada de casos sigui més persistent i que provoqui que la caiguda de les hospitalitzacions sigui més lenta. 

Alerta per la gent no immunitzada 

D'altra banda, també va indicar que la mitjana d'edat dels ingressos crítics per coronavirus-19 als hospitals del Principat de Catalunya és d'entre 40 i 70 anys. Aquest col·lectiu encara no està completament immunitzada, sinó que ho està parcialment. En aquests moments, els ingressos a les UCI catalanes estan estancats. En aquest sentit, de moment no es detecten pujades de casos entre els trams de població vacunada, sinó que es centra en la que no ha rebut encara el vaccí. 

Per això, el BIOCOMSC va fer una crida a la població que no està del tot immunitzada perquè eviti els entorns de risc, els interiors sense mascareta o amb molta gent o exteriors sense distància ni mascareta. El grup va recordar que s'ha d'interactuar en grups petits, exteriors, amb mascareta i distància fins a estar immunitzats. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada