dimarts, 22 de juny del 2021

El ple de l’Ajuntament de Salt dona suport a l’amnistia igual que el de Vic i altres municipis

El ple de l'Ajuntament de Salt dona suport a l'amnistia igual que el de Vic i altres municipis 

Tiren endavant amb els vots d'ERC, Junts i les formacions locals de l'esquerra independentista 

El Govern del Regne d'Espanya fa oficial els indults a les dues preses polítiques i als set presos polítics, que són indults parcials, perquè mantenen la inhabilitació, i condicionats a no cometre un "delicte greu" en un termini que no ha especificat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès, comtat de Girona) 22/06/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que el ple municipal de Salt (Gironès, comtat de Girona) va aprovar ahir una moció en suport a l'amnistia amb els vots a favor d'ERC i Junts (al govern de l'Ajuntament) i d'IpS-CUP (a l'oposició municipal), i el vot en contra de Vox i el PSC. El text, que subratlla que "el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal", reclama l'aprovació a les Corts d'una llei d'amnistia que perquè sigui plenament efectiva "ha d'anar acompanyada" del reconeixement del dret a l'autodeterminació, a més de la immediata posada en llibertat de les preses polítiques i dels presos polítics i la "reparació dels danys causats" a les persones represaliades. També fa una crida a la societat catalana a mobilitzar-se per l'amnistia. 

Amnistia i l'autodeterminació 

En un dia com ahir, segons el diari, era obvi esmentar els indults. Tots tres grups independentistes municipals van subratllar que era un primer pas, però molt lluny de la solució, que és l'amnistia i l'autodeterminació. A més, es va opinar que era un gest tàctic de cara a l'exterior tant des d'IpS-CUP --"s'intenta maquillar la situació abans no arribi una sentència d'Estrasburg"-- com des del govern municipal --"l'indult és tapar el nyap i parar la castanya que vindrà d'Europa"--. Des del PSC, en canvi, es va defensar que els indults són "la via constitucional i adequada" i es va considerar "erroni i irresponsable generar falses expectatives", ja que "l'amnistia no té cap encaix constitucional". 

L'Ajuntament de Vic dona suport a l'amnistia, amb els vots a favor de Junts, ERC i Capgirem Vic 

Segons el web de l'Ajuntament de Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d'Osona) el ple municipal del 7 de juny va aprovar amb l'únic vot en contra del PSC donar suport a l'amnistia. La moció presentada per Junts per Catalunya, en nom de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), defensa que l'amnistia és l'única solució per acabar amb el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. En aquesta línia, es reivindica la llibertat de les preses polítiques i dels presos polítics i exiliats i exiliades polítiques, així com el lliure exercici dels drets polítics sense que hagi d'haver-hi repressió judicial. 

La portaveu de l'equip de govern, Susagna Roura, va al·legar que l'amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada judicialment "no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts", va subratllar. 

Roura va recordar que el desembre del 2020 hi havia més de 2.800 persones encausades per la participació en actes relacions amb la consulta del 9-N, el referèndum de l'1-O i les diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret d'autodeterminació i en contra de la repressió, i amb més de 600 contenciosos administratius contra ajuntaments catalans i electes locals per temes relacions amb la independència de Catalunya. 

 "Tenint en compte que segons l'Estat es tindran 9 indults, no és una bona mesura davant de les prop de 3.000 persones represaliades per la seva opció política", va reblar la portaveu. 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va mostrar-se a favor de la moció recordant que la prioritat és acabar amb la persecució judicial i que calia fer-ho extensiu a totes les persones que patien causes judicials. "Malgrat això hi ha gestos que poden ajudar a pal·liar la repressió", va afegir Balasch. 

Susanna Vives, de Capgirem Vic, es va mostrar a favor de l'amnistia però va titllar d'incoherent presentar la moció i seguir defensant les manifestacions com un dret, quan "s'està fent pinça amb l'Estat espanyol presentant-se com acusació popular en diverses causes". 

El PSC hi va votar-hi en contra 

La regidora del PSC, Carme Tena, tot i creure que els polítics que estan a la presó haurien de poder viure en llibertat, va manifestar que es necessiten acords i diàlegs, no indults. A més, va recordar que no volen la independència i per això va votar-hi en contra. 

El Govern del Regne d'Espanya fa oficial els indults, que són parcials 

Llegim a VilaWeb que el Consell de Ministres del Govern espanyol ha aprovat els indults a les preses polítiques i als presos polítics del Procés. Ho ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una declaració institucional sense preguntes on ha repetit el mateix argumentari que va fer servir en l'acte al Liceu d'ahir. També compareixerà a petició pròpia al congrés espanyol el 30 de juny. Així, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn podran sortir aviat de la presó, on alguns d'ells hi han passat gairebé quatre anys. 

Sánchez ha dit que són indults parcials --només afecta la pena de presó, però mantenen la inhabilitació-- i condicionats a no cometre un "delicte greu" en un termini que no ha especificat. 

La data concreta de la sortida està per concretar, però podria ser avui mateix. Fonts del Tribunal Suprem han indicat a l'Agència Catalana de Notícies que dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del Govern espanyol de la concessió dels indults. Un cop la tingui, el Tribunal Suprem ha de fer la liquidació de la pena, que significa certificar que no queda cap dia pendent per complir a presó. Seguidament enviarà al jutjat de vigilància penitenciària corresponent la interlocutòria que ordena l'excarceració de les condemnades i dels condemnats, i el Jutjat enviarà l'ordre a cada centre penitenciari. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada