dilluns, 10 de maig del 2021

Torroella de Montgrí: ‘L’Educació a Catalunya durant la Segona República (1931-1939)’

Torroella de Montgrí: 'L'Educació a Catalunya durant la Segona República (1931-1939)'  

A la III Jornada de Memòria Històrica Local del Museu de la Mediterrània 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 10/05/2021.- Llegim a Revista del Baix Empordà que el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) organitza la III Jornada de Memòria Història Local, una activitat que agrupa diferents actes que tenen com a objectiu recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició a través de la memòria oral dels ciutadans. 

Aquestes terceres jornades aprofundiran en l'educació durant la Segona República a Catalunya, període històric del qual aquest any 2021 es celebra el 90è aniversari de la seva proclamació. Dues conferències, un documental i un diàleg mostraran com l'ensenyament d'aquells anys a Catalunya és encara avui un referent. En poc temps, el país va aconseguir situar-se a l'avançada europea en renovació pedagògica. I tot això gràcies a uns mestres que experimentaven els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional que revoluciona l'ensenyament del país i esdevenen referents des d'aleshores fins als nostres dies. 

El programa és el següent: 

Divendres 14 de maig, 19:00 hores: Conferència Els mestres de la República, a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona. 

Divendres 21 de maig, 19:00 hores. Conferència: L'educació en temps de Guerra i Revolució a Catalunya, a càrrec d'Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor. 

Dissabte 22 de maig, 18:30 hores. Projecció del documental Els mestres catalans, de la guerra a l'exili d'Agustí Corominas, cineasta i pedagog. 

Divendres 28 de maig, 19 hores.  Taula rodona De l'educació republicana a l'educació actual. Passat i present: reptes, a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l'Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri. 

L'activitat es portarà a terme amb totes les mesures de seguretat i higiene per la prevenció de la pandèmia de covid-19. Per aquest motiu l'aforament és limitat i cal inscripció prèvia mitjançant el correu electrònic a l'adreça [museu@torroella-estartit.cat] o al telèfon 972755180. 

Recepció de Memòria 

Com cada any, la jornada anirà acompanyada de la Recepció de Memòria. Durant el mes de maig es reprendrà la crida a les persones del poble que vulguin aportar memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments perquè ho portin al Museu, valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. 

El Museu és un espai de recepció i recollida de fonts històriques que sempre roman obert a la possibilitat de que la població aporti fons materials i immaterials de la nostra història. És per això que durant les jornades, fa una crida al poble perquè aporti al Museu documentació, objectes, fotografies, relats o qualsevol tipus de font històrica relacionada amb l'època de la Segona República (1931-1939). Hi haurà un espai de Recepció de memòria els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10 a 13 hores al Museu de la Mediterrània (si no es pot venir cap d'aquests dies, contacteu amb nosaltres i buscarem un altre moment).  

Per tal de participar en la Recepció de memòria caldrà trucar al Museu de la Mediterrània per acordar visita. Cal escriure un correu electrònic a [info@museudelamediterrania.cat] o truqueu-nos al 972755180. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada