dilluns, 3 de maig de 2021

Les obres d’un supermercat Aldi treuen a la llum un importantíssim jaciment romà a Calella

Les obres d'un supermercat Aldi treuen a la llum un importantíssim jaciment romà a Calella 

És un dels jaciments romans més importants de tota la península Ibèrica i els experts apunten que podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Calella (Alt Maresme, comtat de Girona) 03/05/2021.- Segons Ràdio Calella Televisió, un grup de sis arqueòlogues i arqueòlegs estan fent aquestes setmanes les prospeccions arqueològiques del jaciment del Roser, a Calella (Alt Maresme, comtat de Girona), on en un futur no molt llunyà s'ha de construir el supermercat Aldi. És un dels jaciments romans més importants de tota la península Ibèrica i els experts apunten que podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats. De fet, la previsió amb la qual treballen des de l'arqueologia és que aquestes restes de gran importància pel patrimoni històric de la ciutat puguin ser visitables. Es vol fer, convertint una part del jaciment del Roser en un subsòl arqueològic. És a dir, una mena d'espai museístic per on passejar i visitar les restes amb una entrada totalment independent del nou establiment comercial. 

El jaciment del Roser era el centre productor d'àmfores més important de la Mediterrània i va ser una de les primeres construccions que van fer en època romana a la zona des de la seva implementació. Aquests dies es fan les prospeccions, que es considera que seria de gran valor poder fer-les restes visitables.  

Almudena Garcia, una de les arqueòlogues que està participant en les intervencions, ha explicat en una entrevista a 'La Ciutat' de Ràdio Calella Televisió que el projecte contempla fer les restes arqueològiques visibles en una planta inferior al nou equipament.  

"En projecte es pretén que la gent pugui accedir per visitar-lo. No ho farem amb vidre com s'havia plantejat inicialment. Quedarà per sota dels aparcaments de l'edifici i serà el que nosaltres coneixem com un subsol arqueològic. Serà totalment independent del supermercat. La gent podrà entrar des de peu de carrer per visitar-lo." 

Així doncs, les restes quedaran exposades en una de les plantes soterrades de l'equipament comercial però amb un accés diferenciat i independent. Segons Garcia inclús es podrien fer alguna mena de visites guiades per explicar i contextualitzar les restes exposades. De fet, malgrat que no es podrà excavar i fer visitable la totalitat del jaciment del Roser, l'arqueòloga veu la construcció de l'Aldi com una oportunitat, ja que els ha permès seguir amb les excavacions que van iniciar l'any 2001 i fer-les visibles. 

"És una contradicció perquè la construcció del supermercat és el que ens permet excavar, per una banda, i per l'altre quedarà cobert. Hem de tenir en compte que hi haurà una part que serà visitable i per nosaltres això és una oportunitat. Nosaltres ho excavarem, assenyalarem totes les zones, i vetllarem perquè no es malmeti cap estructura." 

A més, segons Garcia l'obra no posarà en perill les restes. 

Les arqueòlogues i els arqueòlegs tenen previst continuar amb els treballs de prospecció almenys durant dos mesos més. Es fan amb tècniques manuals, però també amb maquinària de petit tonatge que no malmet el terreny. Garcia ha exposat que inclús podrien posar al descobert nous elements mai fins ara vistos. 

"Segurament apareixeran més coses i coneixerem millor el jaciment. No l'excavarem sencer, estem supeditats a una obra i unes cotes establertes. Però estic segura que trobarem més coses i conèixer millor les estances que l'any 2001 es van descobrir." 

Segons Garcia, a la zona del fins ara aparcament Hospital 2, hi hauria l'epicentre de la vila romana del Roser. El lloc on hi havia la casa del propietari del centre productor d'àmfores. Un edifici extens amb diverses estances i amb patis interiors. 


Cap comentari:

Publica un comentari