dimarts, 18 de maig del 2021

Exposició exclusiva sobre l’ajuda humanitària durant la Retirada republicana de 1939 a Argelers de la Marenda

Exposició exclusiva sobre l'ajuda humanitària durant la Retirada republicana de 1939 a Argelers de la Marenda 

El relat es pot seguir en 13 panells, amb textos, fotografies i documents d'arxiu de nombrosos fons públics i privats, incloent l'arxiu suís d'història contemporània, els arxius de la Creu Roja Suïssa, l'Ajuntament d'Elna i el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) 18/05/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que demà 

Dimecres, 19 de maig, obre l'exposició ¡Ayuda! Socors suís i quàquers al camp d'Argelers (1939-1941) a la Galeria Marianne d´Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló). Aquest sèrie de documents evoca l'ajut humanitari iniciat durant la Guerra Civil i arribat a Catalunya del Nord durant la Retirada republicana de 1939. Destaca el combat desarmat liderat per Mary Elmes, recolzada pels quàquers anglosaxons, i Elisabeth Eidenbenz, recolzada per la Creu Roja Suïssa i fundadora de la Maternitat Suïssa d'Elna (Plana d'Illiberis, Rosselló). Aquestes joves activistes sanitàries van ajudar refugiats i a refugiades a l'Estat espanyol i després a camps de concentració a l'Estat francès, incloent el de la Platja d'Argelers de la Marenda, que es va obrir a principis de febrer de 1939. 

Aquesta exposició revela que l'ajuda humanitària es va modelar al Rosselló, prefigurant situacions semblants, vinculades a conflictes humanitaris posteriors, a Europa i a tot el món. Inclou 30 fotografies personals de Mary Elmes i Elisabeth Eidenbenz, i 18 dibuixos dels artistes Ubaldo Izquierdo Carvajal i Josep Narro, internats al camp d'Argelers de la Marenda. El relat es pot seguir en 13 panells, amb textos, fotografies i documents d'arxiu de nombrosos fons públics i privats, incloent l'arxiu suís d'història contemporània, els arxius de la Creu Roja Suïssa, l'Ajuntament d'Elna i el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Albera, Alt Empordà). 

Exposició ¡Ayuda!, Galeria Marianne, carrer del 14 de juliol, Espai Llibertat, Argelers de la marenda. 

Del 19 de maig al 15 de juliol, de dimarts a dissabte de 14:30 a 18:30, dimecres i dissabtes de 10.00 a 12.00 i de 14:30 a 18:30. Conservador: Grégory Tuban. 

Una agenda completa l'exposició: 

- Divendres 4 de juny a les 18:00 h, vista prèvia de la pel·lícula Aquí i allí, diari d'una exiliada al Cinema Jaurès. En un quadern que pertanyia a la seva àvia, l'Anna descobreix un amor secret, viscut en l'eufòria de la República Espanyola el 1930. Revela, entre Espanya i França, el viatge d'una dona en el tumult de la història, que va passar pel camp d'Argelers. El director, E. Farinas, serà present per debatre després de la projecció. 

- Dissabte 12 de juny, diada especial. A partir de les 10:30 del matí, diversos autors presentaran els seus llibres sobre el tema de l'exili, davant de la mediateca. 

11.30 h: actuació del conjunt vocal de l'escola primària Curie-Pasteur d'Argelers. 

16.00 h: conferències de la historiadora Anne Boitel La Cimade fent costat als indesitjables posats als camps i Grégory Tuban D'Argelers a Ribesaltes: obres d'auxili en els camps del Rosselló (Galeria Marianne). 

18.00h: concert Hi havia una vegada, la Retirada, amb l'autor i cantant Enrique Salvador, acompanyat pel pianista Arnaud Martin (Sala del 14 de Juliol). 

20.30h, presentació de la creació sonora Mirada, formada per sons i imatges d'arxiu i música actual, ambientada en la memòria de la Guerra Civil i l'exili republicà, amb les intervencions dels seus autors, Jean-Bernard Bassach i François Berchenko (Galeria Marianne). 

- Divendres 18 de juny a les 18h, conferències a la Galeria Marianne 

Serge Barba, expresident de l'associació FFREEE: I al mig hi ha la maternitat d'Elna i Grégory Tuban La maternitat i la Goutte de lait del camp d'Argelers" (Galeria Marianne). 

En col·laboració amb l'associació Fills i Filles de Republicans Espanyols i Fills de l'Èxode (FFREEE). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada