dimecres, 5 de maig del 2021

El Govern espanyol porta al Tribunal Constitucional dos preceptes de la Llei catalana de protecció del litoral

El Govern espanyol porta al Tribunal Constitucional dos preceptes de la Llei catalana de protecció del litoral 

El govern PSOE-UP creu que vulnera competències estatals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palamós/Calonge i Sant Antoni/Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 05/05/2021.- Segons l'Agència Catalana de Notícies, el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar ahir dimarts presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei 8/2020 del Parlament de Catalunya per a la protecció del litoral.  

El govern del PSOE-UP considera que aquesta llei catalana de protecció del litoral envaeix competències exclusives de l'Estat i també transfereix als Ajuntaments competències pròpies de la Generalitat.  

Segons la portaveu del Govern espanyol, l'executiu presenta el recurs l'últim dia en què ho pot fer i un cop la comissió bilateral de cooperació no va assolir un acord sobre aquestes desavinences. L'Estat ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que suspen­gui temporalment els dos articles tan bon punt accepti a tràmit el recurs i mentre no resol el fons de la qüestió. 

Segons Montero, la comissió bilateral de cooperació va iniciar converses per resoldre discrepàncies "però no ha sigut possible arribar a un acord".  

El recurs apel·la a l'Article 132.2 de la Constitució del Regne d'Espanya que estableix que l'Estat té competències plenes exclusives sobre el domini marítimo-terrestre i per tant és qui pot regular i establir la legislació bàsica en matèria de protecció del medi ambient litoral. 

El recurs també fa referència a les competències de la Generalitat de Catalunya que segons l'Estatut són executives sobre el domini públic marítimo-terrestre de titularitat estatal, entre elles l'atorgament de concessions i autoritzacions, fins i tot les d'obra fixa al mar. 

"Tot ens porta a la conclusió que concorren els requisits formals per presentar recurs", ha dit Montero, que ha recordat que l'expedient s'ha tramitat amb el dictamen positiu del Consell d'Estat. 

La Llei es va aprovar el juliol del 2020 per facilitar el "desenvolupament sostenible" de les zones costaneres. Bona part de la norma va comptar amb els vots a favor de Ciutadans, JxCat, ERC i el PSC i l'abstenció de CatECP, la CUP-CC i el PP. 

El text busca establir mesures de protecció i conservació de les platges naturals i aposta per preservar i recuperar les zones costaneres, els ecosistemes i les especies protegides i prevenir i mitigar el canvi climàtic i els riscos naturals. 

També busca vetllar per la qualitat i el manteniment de les masses d'aigua i regular l'accés a les platges per defensar la biodiversitat i les especies protegides. 

De fet, el text de la llei estableix que les platges es passaran a classificar en urbanes, seminaturals, naturals i de protecció especial. En aquestes darreres no s'hi podrà situar instal·lacions o serveis. 

La norma estableix un nou cànon sobre els beneficis de les activitats en favor de la Generalitat per a l'explotació de les activitats que requereixen una concessió, els ingressos del qual es destinaran a la conservació del litoral. Quedaran fora del pagament del cànon les administracions públiques i les entitats nauticoesportives "amb caràcter no lucratiu". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada