dilluns, 10 de maig del 2021

Comunicat del Consell per la República Catalana


Comunicat polític

Govern del Consell per la República Catalana

Davant l'anunci de la ruptura de les negociacions anunciada per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, el Govern del Consell per la República [reunit en sessió extraordinària el diumenge 9 de maig] vol fer públiques les següents consideracions:


1) La voluntat de respectar els acords a què arribin els partits independentistes en relació amb la formació de govern, assumint la seva autonomia i legitimitat democràtica plenes en el marc autonòmic.

2) Reiterar que el desig dels seus membres hagués estat la formació d'un govern que integrés a totes les forces independentistes amb representació al Parlament de Catalunya; un acord que, alhora, refermés el compromís en la defensa de l'1 d'Octubre i de la legitimitat del Consell per la República com a institució constituïda a partir d'un acord entre aquestes mateixes forces polítiques.

3) Amb la voluntat de facilitar aquest consens, el Consell ha estat sempre obert i ha expressat de manera explícita la seva disponibilitat a efectuar els canvis pertinents per tal de garantir el màxim nivell d'inclusió i transversalitat si això servia per reforçar la seva legitimitat i emparar un diàleg entre forces independentistes que conduís a un consens polític estratègic unitari, el qual és imprescindible per tal de fer front a la repressió estatal i continuar lluitant per fer efectiva la independència de Catalunya. En aquest sentit, el Consell va procedir a obrir converses bilaterals amb els diferents actors on es va posar de manifest aquesta voluntat i aquell desig. Aquesta disponibilitat es va reiterar en una reunió conjunta amb partits i entitats el dia 4 de maig.

4) En totes aquestes reunions, es va posar de manifest de manera explícita que la funció del Consell per la República no és, ni pot pretendre ser, tutelar la presidència ni els governs autonòmics. El Consell va néixer com a institució republicana per tal que partits i entitats independentistes debatin i elaborin de manera conjunta l'estratègia unitària i la confrontació a què ens aboca l'Estat espanyol.

5) Atesos els moments greus que viu el país, volem reiterar que el Consell per la República no és ni serà mai l'enemic de cap actor independentista, ni s'erigirà en escull per evitar cap pacte de govern i sempre ha pretès formar part de la solució que resolgui l'evident manca d'estratègia unitària que, considerem, dificulta fer front a la repressió i a la veritable tutela sobre les institucions autonòmiques, que exerceix l'Estat.

6) Apel·lem a la responsabilitat de tots els lideratges per tal d'estar a l'altura dels temps que vivim, evitar divisions i guerres internes del tot improductives, i que dirigeixin les energies de manera constructiva a combatre la repressió de l'Estat orientada sistemàticament a aniquilar el moviment independentista. També a fer front, units, a la crisi social, econòmica, sanitària i de drets civils i polítics que viu Catalunya, agreujades precisament per la manca de sobirania efectiva.

7) El Consell restarà obert la inclusió de tots els actors que comparteixin aquests valors, i al debat rigorós de totes les estratègies amb la finalitat d'assolir consensos significatius. En canvi, no donarà mai suport a cap acció o proposta que signifiqui o pretengui aprofundir en la divisió interna del moviment independentista, que violenta els desitjos de la majoria de ciutadans i ciutadanes que han reiterat a les urnes el seu desig de llibertat i independència de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada