divendres, 2 d’abril del 2021

Un nou parc fotovoltaic sacseja quatre municipis al voltant de l'N-260

Un nou parc fotovoltaic sacseja quatre municipis al voltant de l'N-260 

El parc tindria incidència a Navata, Ordis, Vilanant i Cabanelles 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cabanelles (Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) 02/04/2021.- Llegim al Setmanari Alt Empordà que les empreses Enerlan i Becerro Solar han iniciat els tràmits per establir un nou parc fotovoltaic a la comarca, que tindran incidència sobre els municipis de Navata (Alt Empordà, comtat de Besalú), Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú), Cabanelles (Alta Garrotxa, Alt Empordà, comtat de Besalú) i Vilanant (la Garriga, Alt Empordà. comtat de Besalú). Es tracta de cinc projectes que afectarien aquests quatre municipis, al voltant de la carretera N-260. Els alcaldes i alcaldesses han sortit al pas de les informacions de què disposen. «S'ha de tractar com un sol projecte i per això volem ajuntar-nos i treballar conjuntament», declara l'alcaldessa de Vilanant, Anna Palet, segons la qual «ho afecta tot, a més de l'economia, ja que ens agafen zones agrícoles i paisatgístiques». 

Navata, amb l'ocupació del 55 per cent del seu conreu --abastaria 406 hectàrees de les 735 que té de terra de conreu--, seria el municipi que més patiria les conseqüències d'aquest parc fotovoltaic.  

A Vilanant, tindria un 23% d'afectació; a Ordis, un 20%, mentre que Cabanelles, amb un 2%, seria el que en sortiria més ben parat.  

Per això, l'alcalde navatenc, Jaume Homs, s'ha dirigit prèviament a la Diputació de Girona per demanar a aquesta administració si està al corrent d'aquests projectes. «Això és un atemptat territorial i, si tira endavant la ponència, s'hi han de posar totes les traves que siguin possibles, perquè s'ha d'escoltar el territori», confessa Homs, que veu complicat que es pugui desenvolupar aquest projecte. 

Palet, mentrestant, va exposar, dimecres passat al vespre, el projecte als veïns del nucli de Taravaus, que quedarà molt afectat com a poble. «Vaig explicar-los de què va aquest projecte i la magnitud que significaven aquests camps de plaques fotovoltaiques. Molts veïns es van espantar i molts deien que se'ls posava la pell de gallina de pensar que tot aquell espai que sempre havien vist amb aquell paisatge podria estar ple de plaques, ja que n'hi posarien 111.000. Tots estem a favor de les energies renovables, però s'han de fer les coses amb un cert ordre i en equilibri amb el territori», manifesta Palet. 

Per a l'alcaldessa d'Ordis, Anna Torrentà, «han obert la veda de les energies renovables, però ningú ho regula» i continua explicant que,«si una d'aquestes parts no és viable, ja veurem si els interessarà tirar endavant el projecte i pot ser que aquests parcs, d'aquí a poc temps, siguin cementiris de plaques i ja estan arribant informacions que diuen que això es vol tirar enrere». 

Els consistoris afectats per aquests projectes, mentrestant, posen al corrent la població del perill que això suposaria per a municipis petits. «Nosaltres no tenim personal especialitzat i tot queda hipotecat», afirma Anna Palet, que és consellera comarcal de Medi Ambient i Gestió de Residus. A Vilanant, s'han mobilitzat dos equips que treballen conjuntament. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada