dilluns, 26 d’abril del 2021

Henri Lacroisille

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 d'abril de 1907 neix al XIV Districte de París l'anarquista i sindicalista revolucionari Henri Lacroisille 

Durant la tardor de 1936 marxà cap a Barcelona, passant per la frontera del Pirineu Oriental, i el 23 de novembre de 1936 s'integrà en el Grup Internacional de la «Columna Durruti» i lluità als fronts Henri Lacroisille: El 26 d'abril de 1907 neix al XIV Districte de París (Illa de França) l'anarquista i sindicalista revolucionari Henri Lacroisille, conegut com Marseille. El seu pare es deia Jean-Baptiste Lacroisille, paleta, i la seva mare, Marie Henriette Pécaud, domèstica.  

Paleta com el seu pare, especialitzat en enderrocaments, en 1924 formava part de la Secció Tècnica d'Obra en Pedra (edificació, enderrocaments i altres feines de paleta) del Syndicat Unique du Bâtiment (SUB, Sindicat Únic de la Construcció), adherit a la Confederació General del Treball - Sindicalista Revolucionària (CGT-SR), i el 9 de març d'aquell any va ser nomenat membre del seu consell administratiu en una reunió celebrada a la Borsa del Treball de París.  

A principis d'abril de 1925 va ser nomenat, amb Charles Langlasse, delegat de Propaganda del SUB.  

En un comunicat publicat en el periòdic parisenc Le Libertaire de l'11 d'abril de 1925, el Grup Llibertari i les Joventuts Sindicalistes de Le Havre (Alta Normandia, Normandia) denunciaven que havia demanat diversos préstecs a aquestes dues organitzacions i que encara no els havia retornat.  

Membre del Comitè de Defensa Social (CDS), el 27 de juny de 1925 representà aquesta organització en un gran míting sindicalista i anarquista celebrat a la Borsa del Treball de París.  

En aquesta època formava part del comitè editor de Le Prolétaire.  

El 2 d'agost de 1925 parlà en nom del SUB en un míting contra la guerra del Marroc celebrat a la Casa dels Sindicats de París.  

El setembre de 1925 era secretari dels enderrocadors de SUB i aquest mateix mes va ser un dels signants del pamflet «Debout, les paries».  

El 19 de desembre de 1925 va fer una xerrada sobre l'actualitat i el feixisme per a les Joventuts Sindicalistes de Clichy (Hauts-de-Seine, Illa de França).  

L'estiu de 1930 el Tribunal Militar de Liyón (Liyonés, Forez, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània) el va condemnar a sis mesos de presó per «deserció».  

Durant la tardor de 1936 marxà cap a Barcelona, passant per la frontera del Pirineu Oriental, i el 23 de novembre de 1936 s'integrà en el Grup Internacional de la «Columna Durruti» i lluità als fronts. Participà activament en la política catalana formant part de la Secció Francesa de Barcelona i, a partir de març de 1937, de l'«Agrupació dels Amics de Durruti».  

Durant la primavera de 1937 no abandonà la Península, com van fer la majoria de sos companys que havien rebutjat la militarització de les milícies.  

Amb el seu amic Michel Espigulet formà part del «Batalló Internacional de Xoc» de la 120 Brigada Mixta de la 26 Divisió (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada) de l'Exèrcit de l'Est de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, que reemplaçà l'antic Grup Internacional.  

Durant les «Jornades de Maig» de 1937 va ser detingut pels stalinistes a l'Hotel Falcón de Barcelona, juntament amb altres companys (Marcel Guilbert, Ladmiral i Lhebert), sota l'acusació d'haver molestat un ciutadà espanyol del qual sospitaven que era un feixista, i fins al novembre de 1937 restà empresonat per «possessió d'armes».  

El 15 de gener de 1939 encara era a Barcelona i figurava en una llista de ciutadans francesos que no havien pogut, o no havien volgut, marxar cap a l'hexàgon francès i que demanaven ser evacuats cap a Mèxic.  

Sembla que en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, va poder passar la frontera del Pirineu Oriental i retornar a l'hexàgon francès. 

Henri Lacroisille va morir el 17 d'abril de 1966 al XVIII Districte de París.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada