dijous, 29 d’abril del 2021

El cribratge massiu a la UdG fa aflorar deu positius i detecta 54 persones amb anticossos

El cribratge massiu a la UdG fa aflorar deu positius i detecta 54 persones amb anticossos 

En els quatre sis de proves s'han analitzat 2.203 PCR 

Les persones pacients a les UCI són cada cop més joves i empitjoren més aviat 

Els canvis s'associen a la variant britànica, que té més afectació entre els 50 i els 60 anys 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 29/04/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el cribratge massiu a la Universitat de Girona (UdG) ha permès identificar deu casos positius i 54 persones que tenen anticossos i, per tant, ja han passat el covid-19. El nombre de casos positius detectats és del 0,45%, ja que s'han analitzat 2.203 proves PCR al llarg dels sis dies de cribratge. En el moment de detectar aquest deu casos positius, el Servei d'Epidemiologia s'ha posat en contacte amb les persones per dictar-ne el seu aïllament i posteriorment estudiar els contactes estrets per confinar-los, també. Les voluntàries i els voluntaris que participaven en el cribratge podien fer-se una PCR i un test serològic. Per una banda es podia saber si una persona era asimptomàtica i, per l'altra, analitzar quanta gent tenia anticossos. 

El cribratge estava obert a totes i a tots els membres de la comunitat universitària (personal docent, administratiu i l'alumnat), amb el requisit de ser asimptomàtic i no haver completat la pauta de vacunació. Les proves es van desenvolupar en sis jornades distribuïdes entre el 8 i el 22 d'abril i en dos espais diferents: al Campus Montilivi (8, 9, 21 i 22 d'abril) i al Campus Barri Vell (14 i 15 d'abril). 

La Universitat de Girona és una de les dotze universitats catalanes que han participat en el cribratge massiu durant el mes d'abril amb l'objectiu de tallar les cadenes de transmissió del virus.  

Els grups d'edat compresos entre 11 a 20 anys i de 21 a 30 anys són les dues franges amb major incidència de covid-19, però en canvi s'ha detectat que en cas que agafin la malaltia, presenten simptomatologia lleu o asimptomàtica. És per això que en el marc de l'estratègia de gestió de la pandèmia s'ha decidit impulsar els cribratge a la comunitat universitària per arribar a aquests grups d'edat. 

Les persones pacients a les UCI són cada cop més joves i empitjoren més aviat 

L'Hospital del Mar de Barcelona ha detectat que les persones pacients amb covid-19 que acaben a les UCI han vist empitjorar la seva salut més ràpid, en tres o quatre dies, mentre que abans, en general, podien estar una setmana a planta, ha indicat el cap de Medicina Intensiva del Mar, el doctor Joan Ramon Masclans. Actualment, un 30% de les persones pacients ingressades a aquest hospital per covid-19 estan en unitats de cures intensives, mentre que en anteriors onades eren prop del 20%. 

Aquests canvis s'associen en el temps amb el domini de la variant britànica. L'edat mitjana tendeix a baixar i se situa a la franja de 50-60 anys, mentre que abans se situava més en la de 60-70 anys. Per tot plegat, Masclans demana no abaixar la guàrdia en les mesures de reobertura, perquè amb 500 pacients actualment a les UCI del Principat de Catalunya, el marge és «molt petit». 

El doctor Masclans assenyala que, si bé l'edat de les persones pacients ingressades a les UCI és bastant variable, en les últimes setmanes ha tendit a baixar, de manera que ara, el 40% de les pacients en aquest hospital tenen menys de 60 anys. 

La influència de la vacunació 

Un dels factors que hi influeixen pot ser la vacunació en els grups de més edat o en pacients de risc, fet que explica la baixada dràstica de casos a les residències o en les persones grans. Un altre canvi que estan notant en les últimes setmanes és una proporció de les persones pacients més gran a les UCI respecte als que estan a planta que en altres onades, quan no arribaven al 20%. En aquests moments, les pacients crítiques són un 30% respecte al total de persones ingressades per covid-19 i s'ha arribat en algun moment al 40%. «Són pacients que ingressen a planta i empitjoren més ràpidament», destaca. 

No abaixar la guàrdia 

De la mateixa manera, el doctor Masclans demana que les mesures de reobertura no es confonguin amb el fet d'abaixar la guàrdia, perquè la situació als hospitals és molt tensa, amb l'existència de persones pacients en UCI esteses, és a dir, ingressats en espais que s'han reconvertit per a les cures intensives, però que en realitat no ho són, com de semicrítiques o de recuperació postquirúrgica, i amb els mateixos professionals o companys d'altres especialitats. 

«Estem molt preocupats perquè si en algun moment tornem a pujar, des de 500, el marge és molt petit», alerta. A partir de 500 pacients a les UCI per una sola malaltia, les desprogramacions d'activitats assistencials no relacionades amb el covid-19 poden ser generalitzades. «No ens podem permetre que cada onada sigui pitjor que l'anterior. I, sobretot, hi haurà persones que es quedaran pel camí i d'altres que arrossegaran seqüeles», recalca Masclans, que també fa una crida a la vacunació: «La pitjor vacuna és la no vacunació. No hi ha d'haver dubtes que la millor vacuna és la que et posen». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada