dijous, 11 de març del 2021

Sis propostes de parcs eòlics concentrats en sis municipis a l'Alt Empordà. Iaeden alerta que les renovables se segueixen imposant al territori sense planificació, de forma caòtica i pels interessos de les empreses privades

Mapa elaborat per Iaeden per situar els projectes.
                                                                 Mapa elaborat per Iaeden per situar els projectes.eòlics empresarials.

Sis propostes de parcs eòlics concentrats en sis municipis a l'Alt Empordà 

Iaeden alerta que les renovables se segueixen imposant al territori sense planificació, de forma caòtica i pels interessos de les empreses privades 

Mobilitzacions per frenar els parcs eòlics Cronos i Terrades a dies de la decisió de la Generalitat de Catalunya 

Salvem l'Albera de Molins engega accions per a pressionar perquè se n'informi desfavorablement  

Consideren que l'emplaçament afectaria l'entorn natural i el patrimoni geològic, megalític, natural i cultural 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 11/03/2021.- Llegim al Diari de Girona que l'entitat empordanesa Iaeden alerta que les renovables se segueixen imposant al territori sense cap de tipus de planificació i de forma caòtica. Consideren que només responen als desitjos de les grans empreses energètiques.  

Les empreses privades han fragmentat els projectes per poder tramitar-los amb una normativa més laxa, adverteixen. I, a més, el sistema d'informació del govern és de poca transparència. 

Iaeden demana la derogació del decret per impulsar les energies alternatives del 2019, la instauració d'una moratòria a tots els projectes aprovats i una planificació energètica del país prioritzant primer l'autoconsum, les petites instal·lacions a terrats i sòls artificialitzats, i en segon lloc promovent els parcs solars i eòlics necessaris per cobrir la demanda.  

Ara com ara hi ha sis propostes de parcs eòlics concentrats a la Jonquera, Cantallops, Agullana, Capmany, Darnius i Biure. 

Dels sis, quatre pertanyen a Endesa (Enel Green Power), dos a Aewindcat i un a Pan. SL, una empresa creada fa deu mesos, filial de l'empresa extremenya Alter Enersun S.A.. 

De tots els parcs eòlics, el Galatea, a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), ha estat aprovada la idoneïtat de l'emplaçament i la resta encara estan en tràmit. 

Des d'Iaeden adverteixen que per a presentar els projectes s'ha portat a terme una pràctica il·legal reconeguda per la Unió Europea. 

Projectes fragmentats  

Es tracta de dividir un projecte que té un fort impacte ambiental o que requereix determinada tramitació que es vol salvar. El projecte es fragmenta en parts que són individualment menys impactants i això permet una tramitació amb una legislació més laxa. 

En aquest sentit, diu l'entitat, "tant els projectes Galatea, Cronos i Terrades (entre la Jonquera i Capmany) serien en realitat un macroprojecte de 19 molins de 200m d'alçada amb un total de 99MW de capacitat productiva". 

El Decret Llei 16/2019 permet només el tràmit de projectes de fins a 50MW i que en cas de ser superior s'ha de tramitar el Ministeri de Transició Ecològica del Govern espanyol, amb uns tràmits burocràtics més lents i més exigents. 

Si es té en compte això, adverteix l'entitat, a l'Alt Empordà tenim avui en realitat 3 projectes de parcs eòlics de 99MW (Galatea, Cronos i Terrades), 52MW (Querol i Serra de Bosqueròs) i 10MW (aquest últim també d'Endesa i situar molt prop de Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) amb dos molins de 200 m). 

49 panells entre Navata i Vilanant 

Pel que fa a la fotovoltaica hi ha sobre la taula el projecte aprovat de parc solar de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), als terrenys on es preveia el projecte d'aeròdrom desestimat. 

Pel que fa a la resta de projectes els trobem repartits pel territori. El més nou que trobem és el que es vol situar als termes municipals de Navata, Cabanelles, Ordis, Vilanant, amb un total de 49 panells, tot i que desconeixem les seves característiques concretes. 

"Aquesta situació es dóna pel fet que des de la Generalitat han canviat els criteris d'exposició pública de tots els projectes d'energies renovables, fent encara el procés més opac d'allò que era fins ara", diu l'entitat. 

Segons el criteri actual de la Ponència Ambiental d'Energies Renovables (PAER), només es comunica a les persones interessades (com entitats com Iaeden) quan a part de la sol·licitud de viabilitat d'emplaçament també es demana un abast de l'avaluació d'impacte ambiental. "És a dir, només sabrem les característiques dels projectes que es tramitin a la PAER quan les empreses promotores, a part de demanar si la ubicació és "adequada", demanin també l'abast de l'estudi sobre quins seran els efectes ambientals del projecte", expliquen. 

Això el que està provocant és que s'estiguin aprovant ubicacions de parc solars (sobretot) sense que des de la societat civil puguem conèixer les dimensions i efectes ambientals d'aquests projectes. 

Parc eòlic marí a la badia de Roses 

Amb relació al parc eòlic marí a la badia de Roses amb 84 aerogeneradors que segons els promotors podrien suplir el 90% de la demanda energètica actual de la demarcació de Girona, l'entitat hi veu avantatges com evitar destruir el territori terra endins però considera que està molt proper al Parc Natural de Cap de Creus i les seves àrees protegides. 

Fan referència al possible impacte sobre la fauna i paisatgístic que no s'ha de menystenir pel pes que té el turisme en l'economia local. 

"Un altre factor a valorar és que una forta dependència energètica de projectes d'aquestes dimensions no pot fer més que suposar un perpetuar l'oligopoli actual i posar en perill la sobirania energètica", alerten. 

Per últim "el que és inacceptable és que es facin aquest tipus de macroprojectes sense que això suposi que els que es facin terra endins deixin de construir-s'hi" consideren des de l'entitat alt-empordanesa. 

Salvem l'Albera de Molins engega accions per a pressionar perquè se n'informi desfavorablement  

La plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) ha engegat una campanya per anar frenant els projectes de parcs eòlics pendents de la decisió de la Ponència d'Energies Renovables (PER) de la Generalitat de Catalunya. 

Els primers són els parcs eòlics Cronos i Terrades.  

El 15 de març està previst que n'informi la Ponència Ambiental.  

Demanen que en declari la inviabilitat dels emplaçaments dels avantprojectes per incompatibilitat absoluta amb el patrimoni geològic, megalític, natural i cultural d'aquest espai i amb el seu futur econòmic basat en un turisme de qualitat. 

El parc eòlic Cronos se situaria entre Agullana (Massís de les Salines, Alt Empordà, comtat de Besalú) i Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) amb una trentena de molins. El de Terrades se situaria entre Capmany i Biure (Alt Empordà, comtat de Peralada), amb nou molins. 

El diumenge s'ha previst una trobada i recollida de signatures de nou del matí a dues del migdia, a la Jonquera, a l'entrada del Mercat. També es llegirà un manifest a dos quarts d'una del migdia.  

Els següents parcs seran els parcs eòlics Querols i Buscarós amb data per informar-ne el 22 de març. 

La campanya tindrà actes presencials públics a pobles i llocs emblemàtics de l'Albera i accions telemàtiques consistents en queixes i demandes als organismes de la Generalitat implicats, presentació de firmes i enviament per part de l'ALLIMO de correus als membres de la ponència PER que tenen funcions relacionades amb el medi natural, el medi ambient, el paisatge, el patrimoni cultural i el món rural per tal de fer-los arribar el Manifest Salvem l'Albera i que es qüestionin la seva postura davant aquests parcs eòlics concrets. 

La demanda en termes més genèrics és compartida per tots els adherits (24 entitats i persones públiques) i firmants (650 persones, la majoria de la comarca de l'Alt Empordà) del Manifest Salvem l'Albera!Aturem el "Parc" eòlic de l'Albera del 6 de febrer de 2021 promogut per la Plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO). 

Demanen l'aturada urgent de tots els avantprojectes que s'estan tramitant a l'Albera per la Ponència Ambiental, que ja ha acordat la viabilitat de l'emplaçament el parc eòlic Galatea i està estudiant la viabilitat dels altres avantprojectes presentats. 

Proposen que s'iniciï la tramitació per a la creació del futur Parc Natural de l'Albera per part de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, establint-ne els límits i funcions amb tots els actors implicats a la comarca. 

Recullen firmes a Agullana 

Llegim al Setmanari de l'Alt Empordà que la plaça Major d'Agullana dissabte passat va ser escenari d'una recollida de firmes contra els parcs naturals del massís de les Salines i de l'Albera. Les veïnes i els veïns d'Agullana van anar passant per les parades i van rebre informació sobre la proliferació de parcs eòlics al territori de l'entorn, cosa que ha generat als municipis afectats. 



Un dels primers actes de la plataforma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada