dimarts, 23 de març del 2021

Pere Vergés Valverde

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Pere Vergés Valverde i Joan Subinyà Heras, que portaven la documentació falsa, van ser detinguts i assassinats per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Armada al servei del franquisme, a l'aplicar la popularment denominada llei de fugues, el 23 de març de 1950 a Sant Miquel de Pera (Montagut i Oix, la Garrotxa)   

Pere Vergés Valverde: Els militants anarquistes i resistents antifeixistes Pere Vergés Valverde, anomenat Castellanot, i Joan Subinyà Heras, que portaven la documentació falsa, van ser detinguts i assassinats per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Armada al servei del franquisme, a l'aplicar la popularment denominada llei de fugues, el 23 de març de 1950 a Sant Miquel de Pera (Montagut i Oix, la Garrotxa). 

Pere Vergés, igual que Joan Subinyà, durant el primer franquisme s'integrà en la guerrilla llibertària que des de l'exili actuava a Catalunya contra el franquisme.   

El 21 de març de 1950 una patrulla de la Guàrdia Civil, integrada per Joaquim Gelabert Agustí i Emilio García Fandiño, detingué a la carretera de Canya a Sant Pau de Segúries (Ripollès), dos militants llibertaris que portaven salconduits fronterers i van ser portats al post del cos armat. Quan es disposaven a escorcollar els dos retinguts, ambdós obriren foc i feriren mortalment els dos números de la Guàrdia Civil i el guàrdia sentinella Miguel López Sánchez i fugiren, abandonant les seves bosses amb la documentació falsa que portaven, un mapa de la regió i 3.000 pessetes.   

El 22 de març la Guàrdia Civil i la Policia Armada, ajudats de cans, van fer una batuda per la Vall del Bac (Vall de Bianya, la Garrotxa), sense èxit.   

L'endemà van ser localitzats a Sant Miquel de Pera (Montagut i Oix, la Garrotxa). Així, Pere Vergés Valverde, que portava la documentació a nom de Tomás Porta Inglada, i Joan Subinyà Heras, que portava la documentació falsa a nom de Jesús Rodríguez Pérez, i, van ser detinguts i assassinats, a l'aplicar la popularment denominada llei de fugues, el 23 de març de 1950 a Sant Miquel de Pera.  

La Guàrdia Civil i la Policia Armada va venjar descaradament les morts de tres números del cos repressiu al servei de la Dictadura al post de guàrdia de Sant Pau de Segúries dos dies abans.  

Si en vols saber més:  

Un episodi dels maquis: Els fets de la Vall de Vianya (1950):  

[http://www.raco.cat/index.php/AnnalsPEHOC/article/viewFile/277542/365459.] 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada