dijous, 18 de març del 2021

L'ideal de la Commune de París de 1871 no ha mort

"Els canons del 18 de març", de Tardi

Els canons del 18 de març, de Tardi


Al cap de 150 anys, el que significa la Commune de 1871 no ha mort Comença la Commune de París  

El 18 de març de 1871 comença la insurrecció obrera i popular que va instaurar la Commune de París, que es proclamà el 28 de març

Mentre que la ciutat de París és assetjada pels exèrcits prussians, Thiers, president del Govern de Defensa Nacional de França, ordena a un exèrcit de 20.000 soldats regulars d'anar a recuperar els canons que es troben en posició a les altures de Montmartre, però la població, especialment un gran contingent de dones, que s'oposà a la mesura, envolta la tropa de Thiers. Aleshores, el general Lecomte ordena el foc, però els soldats es neguen a disparar i el detenen juntament amb el general Thomas, ex-comandat de la Guàrdia Nacional que havia disparat contra els treballadors en 1848. Ambdós són afusellats per la gentada enfurida. Aíxí, és el començament de la revolució.  

Grups d'insurgents s'escampen per la ciutat i les autoritats atemorides es repleguen catastròficament a Versalles, amb Thiers.  

Els revolucionaris s'avenen i els socialistes blanquistes proposen marxar sobre Versalles per derrocar el govern de Thiers, però malauradament aquest idea no és seguida.  

La Commune de París es proclamarà el 28 de març de 1871. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada