dijous, 18 de març del 2021

La velocitat de contagi de covid-19 ja supera l'1 a la Regió Sanitària de Girona i a les darreres hores a la Regió Sanitària de Girona han mort cinc persones de les pacients

La velocitat de contagi de covid-19 ja supera l'1 a la Regió Sanitària de Girona i a les darreres hores a la Regió Sanitària de Girona han mort cinc persones de les pacients 

Les poblacions de les comarques gironines amb el risc més elevat, entre altres, són Salt (553), --en tercera posició al Principat de Catalunya--, Olot (530), Banyoles (498), Vilafant (418), Figueres (342), Bellver de Cerdanya (255), Girona (232), Blanes (191), Sant Feliu de Guíxols (159), Roses (155), la Bisbal d'Empordà (150), l'Escala (148), Ripoll (132), Palafrugell (125), Lloret de Mar (110) i Puigcerdà (26), entre altres 

Solament s'han vacunat amb la primera dosi 67.885 persones a la Regió Sanitària de Girona en total (280 més que ahir). Pel que fa a la segona dosi solament l'ha rebut 29.227 persones (3.669 més que ahir) 

El Departament de Salut alerta que una nou rebrot provocaria una quarta onada amb 800 persones malaltes a l'UCI 

Es preveu un important augment de mobilitat aquest cap de setmana a causa de la percepció "errònia" que no hi ha confinament comarcal 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès, comtat de Girona) 18/03/2021.- Llegim al portal Gerió Digital que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat avui que les darreres hores a la Regió Sanitària de Girona han mort cinc persones de les pacients per coronavirus-19, el que representa un acumulat de defuncions a aquesta regió sanitària de 1.976 en total. 

Desglossat s'especifica que en total ja han mort en hospitals i sociosanitaris 1.072 en total, en residències 279, 177 en domicilis i 448 no estan classificats. 

Pel que fa al nombre de casos hi ha un total de 62.243 contagis, 188 més que ahir. Pel que fa a la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) se situa en 1,01 i creix set centèsimes mentre que la mitjana al Principat de Catalunya se situa en 0,99 i creix dues centèsimes. 

L'índex de rebrot (iEPG) se situa en un valor de 182 sobre 100, superant així el risc alt. Ahir l'índex es trobava en 171, ha crescut 11 punts. Aquesta xifra és inferior a la mitjana de Catalunya que avui se situa en 190 punts. 

Solament s'han vacunat amb la primera dosi 67.885 persones a la Regió Sanitària de Girona en total (280 més que ahir). Pel que fa a la segona dosi solament l'ha rebut 29.227 persones (3.669 més que ahir). 

Les comarques amb un índex de rebrot alt són el Gironès (219,74), el Baix Empordà (123,91), la Baixa Cerdanya (249,46), la Garrotxa (363,06), l'Alt Empordà (238,42), el Pla de l'Estany (355,15), la Selva (88,17) i el Ripollès (199,82). 

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb el risc més elevat, entre altres, són Salt (553), --en tercera posició al Principat de Catalunya--, Olot (530), Banyoles (498), Vilafant (418), Figueres (342), Bellver de Cerdanya (255), Girona (232), Blanes (191), Sant Feliu de Guíxols (159), Roses (155), la Bisbal d'Empordà (150), l'Escala (148), Ripoll (132), Palafrugell (125), Lloret de Mar (110) i Puigcerdà (26), entre altres. 

Hi ha 177 persones hospitalitzades (9 menys que ahir) de les quals 37 són a l'UCI (3 menys que ahir). 

Dades al Principat de Catalunya 

La velocitat de propagació de la covid-19 al Principat de Catalunya, l'Rt puja dues centèsimes i se situa en 0,99. El risc de rebrot també puja, ho fa 5 punts, fins a 190, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies torna a pujar després de temps de baixada i ho fa lleugerament de 193,12 a 193,60. S'han declarat 1.409 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 536.705. 

El 4,67% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'ha informat de 30 noves morts i el total és de 21.087 en tota la pandèmia de covid-19. Hi ha 1.409 persones ingressades als hospitals, 30 menys, i 423 persones a l'UCI, les mateixes que fa 24 hores.  

Hi ha 656.587 persones vacunades amb la primera dosi (+3.069) i 289.635 amb la segona (+36.139). 

El Departament de Salut alerta que una nou rebrot provocaria una quarta onada amb 800 persones malaltes a l'UCI 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha demanat aquest dijous més "prudència que mai" en les mesures de protecció de la covid-19 després que la baixada de contagis s'hagi estancat i que alguns indicadors, com la velocitat de transmissió del virus (Rt), hagin pujat lleugerament.  

"No podem baixar la guàrdia", ha remarcat la consellera amb vista al cap de setmana, després que aquest dilluns es flexibilitzessin algunes restriccions, com el confinament comarcal si es manté la bombolla de convivència o l'obertura del comerç no essencial. 

La consellera ha assenyalat que són conscients que aquest cap de setmana hi pot haver "un canvi en l'estat d'ànim" i ha recordat en aquest sentit que tota activitat que es faci fora de la bombolla de convivència, tant social com professional, s'ha de fer amb les mesures de prevenció de contagis del coronavirus-19. 

La titular de Salut ha indicat que la voluntat del Govern de la Generalitat --en funcions-- és mantenir les restriccions actuals fins el diumenge 28 de març i allargar-les, però ha advertit que no descarten res si es produís algun "canvi brusc" en l'evolució de la pandèmia de covid-19 en els propers dies. Per això ha demanat la implicació de tothom per evitar que aquest "estancament" es transformi en l'inici d'una quarta onada. 

Situació a les UCI, delicada 

El director del CatSalut, Adrià Comella, ha advertit del risc que es produís ara una quarta onada al Principat de Catalunya, amb 423 pacients ingressats a les UCI actualment a causa de la covid-19 --abans de la pandèmia hi havia 575 llits de crítics a tot Catalunya--. Actualment hi ha prop de 900 pacients ingressats a les UCI en total, entre la covid-19 i les altres patologies. 

Les UCI s'han buidat des que es va arribar al pic de la tercera onada a principis de febrer amb 731 pacients amb covid-19, però la baixada és molt lenta. Comella ha indicat que en la tercera onada les UCI van tenir, durant més de 30 dies, més de 1.000 pacients entre totes les patologies --amb un pic de 1.114-- i ha alertat de l'impacte que suposa sobre les organitzacions i els professionals treballar a aquesta "doble velocitat". 

Comella ha alertat que si ara es produís una quarta onada i el comportament fos similar al de la tercera i al de la segona, quan hi va haver uns 400 nous ingressos a les UCI, es podria arribar als 800 pacients crítics a causa de la covid-19. Aquesta previsió preocupa al CatSalut per l'atenció als pacients amb covid-19 i els que tenen altres patologies. Ja va passar en la tercera onada que les UCI no s'havien buidat de la segona. 

D'altra dada que preocupa al CatSalut és l'alentiment de la baixada de les infeccions respiratòries agudes. Fa quatre setmanes, es van reduir un 20% respecte a la setmana anterior; en fa tres, va ser d'un 10%; la passada, les infeccions van baixar un 8% i aquesta, un 2%. "Les dades ens fan pensar que hem entrat en una situació d'altiplà, que no sabem si es mantindrà o en els propers dies es produirà un repunt", ha advertit. 

Es preveu un important augment de mobilitat aquest cap de setmana a causa de la percepció "errònia" que no hi ha confinament comarcal 

Segons l'Agència Catalana de Notícies, el Departament d'Interior i el Servei Català de Trànsit (SCT) han plantejat un dispositiu similar a l'època pre-pandèmia en el primer cap de setmana de desconfinament comarcal. El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, ha matisat que el confinament comarcal continua vigent i només es pot trencar amb la bombolla de convivència. 

Amb tot, i a l'espera de la situació meteorològica, la previsió és que la mobilitat s'incrementi el cap de setmana, després que ho hagi fet de manera "considerable" des de dilluns. El dispositiu de mobilitat incorporarà les mesures habituals per a l'època hivernal però també les d'estiu i també controls dinàmics als parcs naturals. A més, es mantindran els controls aleatoris per garantir el compliment de restriccions. 

Segons dades facilitades per Interior, el trànsit havia augmentat durant els dies feiners entre un 2 i un 3%, mentre que aquesta setmana el creixement ha arribat a un 9% dilluns i al voltant d'un 5% tant dimarts com dimecres a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquests increments situen la mobilitat en xifres similars al període previ al confinament municipal, per exemple setembre i octubre, i només un 5% per sota de l'època prèvia a la pandèmia. Més enllà de l'àrea de Barcelona, els increments de mobilitat han arribat al 10% en alguns casos. Aquesta situació porta a xifres de mobilitat "similars a les d'abans de la pandèmia". 

Sàmper ha explicat que no tenen una previsió concreta d'augment de la mobilitat per aquet cap de setmana i ha apuntat que la mala previsió meteorològica de cara a divendres i dissabte ho pot "esmorteir". Tot i això, ha considerat "evident" que hi haurà més mobilitat. 

Sobre el manteniment de les bombolles de convivència en aquesta mobilitat, el conseller ha reconegut que no es pot controlar cas per cas sinó que es mantindran els 400 controls diaris que es venen realitzant. Ha afegit que si aturen un vehicle en un d'aquests controls haurà de demostrar amb el certificat d'autoresponsabilitat i altres documents que els que viatgen al cotxe formen part de la mateixa bombolla. Si no és així, s'obrirà un procediment administratiu i no se'ls permetrà continuar. 

Controls als Parcs Naturals 

Més enllà del control del trànsit, també es faran controls dinàmics als Parcs Naturals per evitar congestions als pàrquings i reduir també les interaccions socials. Aquests mateixos controls s'havien fet en l'època prèvia al confinament comarcal i en altres moments. 

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona també incrementarà el control i la vigilància als diferents espais de la Xarxa de Parcs Naturals durant les properes setmanes, per garantir-ne la gestió i el bon ús per part de les i dels visitants. El control s'aplicarà especialment durant els propers caps de setmana i els dies festius de setmana santa i, més enllà de les normes de civisme, es reforçarà amb patrulles mòbils d'agents rurals i mossos d'esquadra el compliment de les normatives. 

Cada Parc Natural farà un seguiment de l'afluència de visitants i l'ocupació als aparcaments situats a l'interior, de manera que s'avisarà als Mossos si la situació es complica amb l'objectiu d'evitar la sobreocupació. Des de la Diputació, han recomanat l'ús del transport públic per accedir als Parcs Naturals del Principat de Catalunya. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada