diumenge, 21 de març del 2021

Juan Sánchez Barba

Necrològicva de Juan Sánchez Barba apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 12 de març de 1985

Necrològicva de Juan Sánchez Barba apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 12 de març de 1985


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de març de 1901 neix a Nerja (Axarquía) l'anarcosindicalista Juan Sánchez Barba 

Destacat militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Juan Sánchez Barba: El 21 de març de 1901 neix a Nerja (Axarquía. Màlaga, Andalusia) l'anarcosindicalista Juan Sánchez Barba. El seu pare es deia Felipe Sánchez i la seva Josefa Barba.  

Quan tenia sis mesos la seva família es traslladà a Mataró (Baix Maresme) i després s'instal·là a Barcelona.  

Des de molt jove milità en el Sindicat del Metall de Barcelona de la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Va romandre pres durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària i la guerra ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica en la CNT-AIT.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana de Rosselló, Rosselló), establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Més tard s'establí a Montalban (Tarn e Garona, Occitània) i posteriorment a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), on treballà de calderer i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili. Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT de la localitat.  També fou membre de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Fou membre de l'Spanish Refugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA). La seva companya fou María Álvarez Hernández.  

Juan Sánchez Barba va morir el 25 de gener de 1985 al seu domicili de Perpinyà. La seva família portà les seves restes a Barcelona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada