dilluns, 8 de març del 2021

Josep Torres Vallès


Necrològica de Josep Torres Vallès apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 22 de maig de 1990

Necrològica de Josep Torres Vallès apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 22 de maig de 1990



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 8 de març de 1897 neix a Sant Feliu de Llobregat  l'anarcosindicalista Josep Torres Vallès 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, d'El Barcarès i de Bram, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Josep Torres Vallès: El 8 de març de 1897 neix a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) l'anarcosindicalista Josep Torres Vallès. El seu pare es deia Bonaventura Torres i la seva mare Teresa Vallès.  

Jornaler i obrer tèxtil de professió, durant la seva adolescència fou un dels fundadors del Sindicat Únic de Sant Feliu de Llobregat de la Confederació Nacional del Treball (CNT), que presidí.  

Durant tota la Guerra Civil fou el tresorer de la Col·lectivitat Agrícola de la CNT-AIT del seu poble.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), d'El Barcarès (Costa Salanquesa, la Salanca, Rosselló) i de Bram (Aude, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Quan l'Ocupació alemanya, va participar en la Resistència. Capturat pels nazis, va ser enviat a un dels Stalag de triatge del qual pogué fugir, evitant així la deportació a un camp nazi d'extermini.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista treballà d'obrer en la construcció i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Pàmias (Arièja, Occitània). Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. La seva companya fou María Martínez.  

Josep Torres Vallès va morir l'11 d'abril de 1990 a l'Hospital de Pàmias.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada