dijous, 11 de març del 2021

Guillem Torrens Sastre

Guillem Torrens Sastre

Guillem Torrens Sastre


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de març de 1918 neix a Palma (Mallorca) l'anarcosindicalista Guillem Torrens Sastre 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Enrolat, per poder sortir dels camps de concentració, en una Companyia de Treballadors Estrangers de l'Exèrcit francès duran la primavera de 1940 va caure presoner dels alemanys i va ser enviat a l'Stalag XVII-A. Després, el 4 d'abril de 1941 com "apàtrida" va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen, on patí aquest internament fins l'alliberament per soldats nord-americans el 5 de maig de 1945 

Quan va morir, va ser inhumat a Castelló d'Empúries i a Palma hi ha una pedra «Stolperstein» en el seu record 

Guillem Torrens Sastre: L'11 de març de 1918 neix a Palma (Mallorca, Illes Balears) l'anarcosindicalista Guillem Torrens Sastre. El seu pare es deia Guillem Torrens Tomàs, paleta, i  la seva mare, Joana Aina Sastre Bonet.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), després de passar per Girona (Gironès) i per Figueres (la Garriga, Alt Empordà) en el decurs de la Retirada republicana, a primers de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Enrolat, per poder sortir dels camps de concentració, en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) de l'Exèrcit francès duran la primavera de 1940 va caure presoner dels alemanys i va ser enviat a l'Stalag XVII-A. Després, el 4 d'abril de 1941 com "apàtrida" va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria).  

El maig de 1945, amb l'alliberament del camp per part de soldats nord-americans, va ser repatriat a París (Illa de França).  

Fou membre de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP).  

Visqué a Rosny-sous-Bois (Illa de França). Sa companya fou Marie Marguerite Rougerie. Guillem Torrens Sastre va morir el 31 de juliol de 1987 a l'Hospital Manhès de Fleury-Mérogis (Seine-Saint-Denis, Illa de França) --algunes fonts citen erròniament Rosny-sous-Bois--. 

Quan va morir, va ser inhumat a Castelló d'Empúries (Alt Empordà).  

El 16 desembre de 2018 l'artista Gunter Demnig va col·locar a la plaça de la Pescateria de Palma una pedra «Stolperstein» en el seu record.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada