dijous, 11 de març del 2021

Giovanni Barberis

Giovanni Barberis

Giovanni Barberis


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de març de 1896 neix a Cossila San Giovanni (Biela, Piemont) l'anarquista Giovanni Barberis 

En 1921 passà clandestinament la frontera francesa i cap al 1931, passant la frontera del Pirineu Oriental, s'establí a Barcelona sota el nom de José Gómez, on treballà de camioner 

Enrolat en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», l'1 de setembre de 1936 va ser greument ferit a Almudébar (Plana de Uesca) quan el seu camió s'incendià després de rebre una granada. Va morir l'endemà en l'Hospital de Lleida 

Giovanni Barberis: L'11 de març de 1896 neix a Cossila San Giovanni (Biela, Piemont) l'anarquista Giovanni Barberis, també conegut com José Gómez. El seu pare es deia Felice Barberis i laseva mare, Domenica Tondella.  

Mecànic de professió, s'establí a Torí (Piemont).  

En 1919 va ser ferit per un escamot feixista a Torí i fou portat a un hospital del qual fugí per por a ser assassinat.  

En 1921 passà clandestinament la frontera francesa i cap al 1931, passant la frontera del Pirineu Oriental, s'establí a Barcelona sota el nom de José Gómez, on treballà de camioner. Quant l'aixecament militar feixista de juliol de 1936, transformà el seu camió en un tiznao (automòbil blindat) i marxà cap al front, a Bizién (Plana de Uesca, Osca, Aragó), on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso».  

Durant l'ofensiva sobre Uesca (Plana de Uesca, Osca, Aragó), l'1 de setembre de 1936 va ser greument ferit a Almudébar (Plana de Uesca, Osca, Aragó) quan el seu camió s'incendià després de rebre una granada. Giovanni Barberis va morir l'endemà, 2 de setembre de 1936, en l'Hospital de Lleida (Segrià, Terres de Ponent). Tres companys seus que anaven al camió, Guido Bruna, Giuseppe Gabbani i Amedeo Gianotti, que finalment morirà a causa de les ferides, també resultaren greument cremats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada