divendres, 19 de març del 2021

Entitats socials de Salt denuncien que la localitat té ''escoles gueto'' i que “la segregació escolar també és racisme”

Entitats socials de Salt denuncien que la localitat té ''escoles gueto'' i que "la segregació escolar també és racisme" 

Expliquen que hi ha centres com el de La Farga que frega el 100% d'alumnat immigrant, mentre que a escassos 200 metres s'hi troba l'escola concertada Pompeu Fabra on la xifra és "molt baixa" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès, comtat de Girona) 19/03/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, diverses entitats socials de Salt (Gironès, comtat de Girona) denuncien que la ciutat té "escoles gueto" com a conseqüència de la segregació escolar. Per exemple, expliquen que hi ha centres com el de La Farga que frega el 100% d'alumnat immigrant, mentre que a escassos 200 metres s'hi troba l'escola concertada Pompeu Fabra on la xifra és "molt baixa". 

Per això reclamen que les administracions actuïn per evitar aquestes diferències. "Cal unificació a les escoles concertades per tal que s'equilibri i que hi hagi una composició més heterogènia", assenyala la membre de Salt Educa, Èlia Llinàs.  

Llinàs assenyala que el percentatge que les concertades destinen a les persones immigrants és baix i això fa que la gran majoria vagin a escoles públiques. Malgrat que en aquestes hi ha unificació --per tant qualsevol ciutadà de Salt pot demanar l'escola pública que consideri--, des de les entitats socials consideren que "no n'hi ha prou". 

Per això, demanen que les concertades s'integrin al sistema de l'escola pública o que, almenys, que es facin "responsables de la realitat del municipi". "El que no pot ser és que es doni l'esquena a aquestes famílies més vulnerables que porten moltes dificultats als centres", remarca Llinàs. Cal recordar que les escoles públiques de Salt són totes d'alta complexitat. 

Tot i això reconeixen que "s'ha fet feina" especialment gràcies al Síndic de Greuges que "ha apretat" per aconseguir arribar a un decret que, lamenten, "no s'acaba d'implementar des d'un punt de vista municipal". "L'Ajuntament és qui té més responsabilitat, perquè tenir aquestes escoles significa tenir una societat fragmentada. El Síndic demana més valentia i més decisions. Tenen marge per actuar", assenyala la membre de Salt Educa. 

L'exemple més evident és el de La Farga. Aquest curs només hi ha una família que no és immigrant i que ha portat la seva filla. L'Alba Bartomeus és la mare i remarca que ho ha fet perquè el projecte educatiu els va convèncer i perquè viu al barri. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada