dimecres, 3 de març del 2021

Dimas González Caldevilla

Necrològica de Dimas González Caldevilla apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 22 de març de 1964

Necrològica de Dimas González Caldevilla apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 22 de març de 1964


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de març de 1894 neix a Sama de Langreo (Astúries) l'anarcosindicalista Dimas González Caldevilla 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Dimas González Caldevilla: El 3 de març de 1894 neix a Sama de Langreo (Astúries) l'anarcosindicalista Dimas González Caldevilla. El seu pare es deia Gumersindo González i la seva mare, Josefa Caldevilla.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a la seva terra natal, rebel des de la seva joventut, amb 25 anys ja s'havia recorregut la Península.  

En 1933, des d'Adrall (Ribera d'Urgellet, Alt Urgell), col·laborà en una recaptació de la Comissió Pro Presos de Catalunya.  

En 1936 treballava en la companyia elèctrica «Luz y Fuerza» a Adrall i milità en el sindicat confederal que actuava en aquesta empresa.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Posteriorment es guanyà la vida a les muntanyes occitanes i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'Ausat (Arièja, Occitània). La seva companya fou Enriqueta Samartino.  

Dimas González Caldevilla va morir el 20 de desembre de 1963, quatre anys després de retirar-se de la feina, d'una bronquitis que es va complicar, al seu domicili de Vic de Sòs (País de Foix, Arièja, Occitània) i va ser inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada