dimarts, 23 de març del 2021

Amb un nombre de persones hospitalitzades de manera semblant i menys pressió a les UCI que al Principat de Catalunya, a Perpinyà o a Montpelhièr bars i restaurants estan tancats i el toc de queda és a les set de la tarda

Amb un nombre de persones hospitalitzades de manera semblant i menys pressió a les UCI que al Principat de Catalunya, a Perpinyà o a Montpelhièr bars i restaurants estan tancats i el toc de queda és a les set de la tarda 

La situació a Catalunya Nord i a tota la Regió Occitània és substancialment diferent de la que es viu, per exemple, al voltant de Niça o a tot l'entorn de París. La setmana passada el Govern francès va anunciar un confinament estricte per a 16 departaments francesos on, tot i que les escoles continuaran obertes, els comerços essencials hauran de tancar, s'insta el teletreball i s'haurà de justificar qualsevol sortida del domicili. Aquestes mesures s'allargaran com a mínim quatre setmanes 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 23/03/2021.- Llegim al Diari de Girona que el primer cap de setmana des del 7 de gener en què, al Principat de Catalunya, han coincidit el final del confinament comarcal i la reobertura del comerç no essencial ha estat una petita explosió de molta gent que s'ha llançat a passejar per les platges de la Costa Brava, a comprar (o tafanejar) per les botigues dels eixos comercials de les ciutats, a esquiar al Pirineu, a portar els més petits a veure la neu o fer excursions per la Garrotxa. Això sí, a tot arreu gairebé només hi havia ciutadans d'aquí. Ni turistes o compradors per als comerços de l'Alt Empordà, del Rosselló o més amunt. La gent de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) no pot baixar de compres al poble de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) o a la ciutat de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) ni a fer el cafè o passejar a Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) ni Cadaqués (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada), però, de fet, tampoc poden seure en un cafè a tocar del Castellet a Perpinyà o en una terrassa de Cotlliure (Costa Vermella, Rosselló, comtat de Rosselló).  

La frontera tancada entre els Estats espanyol i francès, entre la Comunitat Autònoma de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals o la més gran regió administrativa d'Occitània, també marca una divisió entre dues maneres de viure sota la pandèmia de covid-19. Mentre al Principat de Catalunya hi ha certa desescalada de restriccions sanitàries amb la relaxació de mesures prèvia a la setmana santa, al nord, avui a ciutats com Perpinyà, Montpelhièr (Erau, Occitània) o Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), tots els bars i restaurants continuen tancats, no està permès fer cap mena d'acte cultural i hi ha un toc de queda estricte a partir de les set de la tarda amb multes que poden anar des dels 135 euros fins als 3.750 per incomplir-ho. 

«Aquestes mesures tan diferents han produït efectes oposats sobre la dinàmica de l'epidèmia? Realment no segons les dades de seguiment de covid-19», es preguntava, i es responia, aquest diumenge en un article el diari rossellonès L'Indépendant, recordant que, amb els seus sis milions d'habitants, la Regió d'Occitània (que també integra el Departament dels Pirineus Orientals) tenia aquest cap de setmana molts menys ingressats a les UCI que els que hi ha al Principat de Catalunya. 262 contra 401 segons les darreres dades oficials fetes públiques ahir, en el cas del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i el cap de setmana en el cas del Govern francès. És a dir, hi ha més malalts greus a les UCI al costat sud de la frontera on s'està desescalant que no pas a la banda nord, on bars i restaurants estan tancats i el toc de queda és tres hores abans.  

Pel que fa als hospitalitzats, a la Regió Occitània n'hi ha 1.339 i al Principat de Catalunya el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en va anunciar ahir 1.431. Dels 1.339 hospitalitzats i 262 en UCIs, 113 i 21 correspondrien estrictament a la Catalunya Nord, que tenen més de la meitat d'habitants dels que hi ha a les comarques gironines (uns 450.000). 

Amb polèmica política inclosa pel seu nom, des del 2014 amb el nom d'Occitània el Govern francès va fusionar les antigues regions Llenguadoc-Rosselló i de Migdia Pirineus i inclou ciutats importants com Montpelhier o Tolosa de Llenguadoc i tot el que, històricament, es coneix com la Catalunya Nord amb Rosselló, l'Alta Cerdanya, el Vallespir, el Conflent i el Capcir.  

La Regió Occitània, amb els seus sis milions d'habitants, és fàcil de comparar amb el Principat de Catalunya, que en té un milió més, amb dades com les 262 contra 401 persones en UCIs o els 1.339 hospitalitzats contra els 1.431; però, sobretot per la diferència de mesures anti-covid-19 a un costat i l'altre de la frontera del Pirineu.  

En l'article de L'Indépendant es recordava com a la Regió Occitània, per exemple, el comerç no essencial no ha tancat els cap de setmana, ni els centres comercials, ni tampoc hi ha hagut confinaments comarcals com el del Principat de Catalunya en els últims mesos. En canvi, en bars i restaurant o cultura les mesures han estat justament al contrari, amb moltes més restriccions al nord que al sud de la frontera pirinenca, en dues maneres de fer que, a criteri del diari L'Indépendant, no han evitat que «les dades de la covid cada cop siguin més semblants tot i la diferència de criteris». Una diferència de criteris sanitaris que, fins fa poc, semblava que encara seria més gran per setmana santa si al Principat Catalunya la Generalitat optava per relaxar encara més les mesures amb l'obertura de la restauració al vespre, com havia apuntat la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, que ahir es va fer enrere per criteris sanitaris. 

La situació a Catalunya Nord i a tota la Regió Occitània és substancialment diferent de la que es viu, per exemple, al voltant de Niça (País Niçard, Aups Maritims, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) o a tot l'entorn de París (Illa de França). La setmana passada el Govern francès va anunciar un confinament estricte per a 16 departaments francesos on, tot i que les escoles continuaran obertes, els comerços essencials hauran de tancar, s'insta el teletreball i s'haurà de justificar qualsevol sortida del domicili. Aquestes mesures s'allargaran com a mínim quatre setmanes.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada