Alejandro Pascual Dios
MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST
El 27 de març de 1916 neix a Angüés (Plana de Uesca) l'anarcosindicalista Alejandro Pascual Dios
Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental
Alejandro Pascual Dios: El 27 de març de 1916 neix a Angüés (Plana de Uesca, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Alejandro Pascual Dios.
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), durant la revolució col·lectivista autogestionària de l'estiu de 1936 fou delegat d'Abastos de la col·lectivitat local.
Va combatre en la 43 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.
El març de 1938, quan les tropes feixistes ocuparen Aragó, arribà al Principat de Catalunya després de la Bolsa de Bielsa (Sobrarbe, Osca, Aragó) via Benasque (Ribagorza, Osca, Aragó) i territori francès i després d'entrar per l'estació ferroviària de Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà) s'establí a Manresa (Bages).
En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.
Exiliat, lluità en la Resistència contra els nazis i es negà, malgrat les amenaces de mort rebudes, a integrar-se en la Unió Nacional Espanyola (UNE), plataforma del Partit Comunista d'Espanya (PCE).
L'11 de maig de 2000 impartí, amb el seu gran amic i també confederal Martín Arnal Mur, a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona, la conferència «Tierra y Libertad: la colectivización en Aragón».
El 14 de desembre de 2005 a l'Escuela de Arte d'Uesca (Plana de Uesca, Osca, Aragó), amb Martín Arnal participà en la inauguració de l'exposició fotogràfica «Estos días azules», sobre l'exili francès.
En 2006, amb 80 anys, va fer amb bicicleta en set dies els 800 quilòmetres que separen la seva residència francesa amb el seu poble natal.
El 14 d'abril de 2007 a Bielsa participà, amb Martín Arnal, en un homenatge a la 43 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.
El juliol de 2009, Pascual i Arnal, reberen un homenatge a Bielsa durant les «III Jornades de La Bolsa de Bielsa».
Participà en el documental sobre la revolució de l'estiu de 1936 Sueños colectivos, de Marco Potyomkin i Manuel Gómez, que s'estrenà en 2011.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada