dissabte, 20 de febrer del 2021

Trinitat Ulldemolins Segura

Trinitat Ulldemolins Segura

Trinitat Ulldemolins Segura


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 20 de febrer de 1912 neix a Pena-roja (El Matarranya) l'anarcosindicalista Trinitat Ulldemolins Segura 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i fou reclosa en un refugi a Sarlat (Dordonha) 

Trinitat Ulldemolins Segura: El 20 de febrer de 1912 neix a Pena-roja (El Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Trinitat Ulldemolins Segura. El seu pare es deia Josep Ulldemolins i la seva mare, Maria Segura.  

Abans de la guerra visqué a Arnes (Terra Alta) amb el seu company, l'anarcosindicalista José Cuello.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i fou reclosa en un refugi a Sarlat (Dordonha, Nova Aquitània, Occitània) mentre que el seu company va ser enviat a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).  

Més tard visqué amb una família de refugiats en una granja situada entre Montinhac i Tenon (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on a començaments de 1944 aconseguí arribar José Cuello.  

Durant els combats de l'Alliberament José Cuello va ser assassinat i el seu cos cremat per les tropes alemanys en retirada.  

En 1945 s'instal·là a Cardenous (Las Cabanas, Arièja, Occitània), on esdevingué companya de Lope Massaguer Bruch, participant en les activitats de la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de la localitat.  

Trinitat Ulldemolins Segura va morir l'1 de juliol de 1991 a l'Hospital de Pàmias (Arièja, Occitània), després de patir dues operacions, i fou inumada al cementiri de Las Cabanas.  

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada