dissabte, 20 de febrer del 2021

Lluís Forner Amades

Necrològica de Lluís Forner Amades apareguda en el periòdic parisenc "CNT" del 5 de març de 1950

Necrològica de Lluís Forner Amades apareguda en el periòdic parisenc CNT del 5 de març de 1950



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 20 de febrer de 1910 neix a Gandesa (Terra Alta) l'anarcosindicalista Lluís Forner Amades 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental quan les tropes franquistes arribaven a aquesta, per Prats de Molló i la Presta. Va ser reclòs tres mesos al camp de concentració rossellonès d'El Barcarès i dos mesos al d'Agde. Immediatament després va ser integrat en la 93 Companyia de Treballadors Estrangers, treballant fins que fou fet presoner pels alemany i acabà al camp nazi de Mauthausen i a la construcció de les fàbriques subterrànies de Ebensee, on l'oficial de les Waffen-SS Wernher Von Braun fabricava les V2. Fou alliberat el 6 de maig de 1945 pels soldats nord-americans i enviat a París 

Lluís Forner Amades: El 20 de febrer de 1910 neix a Gandesa (Terra Alta) l'anarcosindicalista Lluís Forner Amades. El seu pare es deia Antoni Forner i la seva mare, Antònia Amades. Va anar a escola fins els 10 anys, moment en el qual començà a treballar en l'agricultura.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), lluità en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental quan les tropes franquistes arribaven a aquesta, per Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir). Va ser reclòs tres mesos al camp de concentració d'El Barcarès (Vall de l'Aglí, Costa Salanquesa, la Salanca, Rosselló) i dos mesos al d'Agde (Erau, Occitània). Immediatament després va ser integrat en la 93 Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i enviat a Niça (País Niçard, Aups Maritims, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) per a construir carreteres.  

Més tard va ser traslladat a Longuyon (Meurthe-et-Moselle, Lorena, Gran Est) per a fer feina a les fortificacions de la «Línia Maginot». L'abril de 1940 va ser enviat a Pont-à-Moussen (Meurthe-et-Moselle, Lorena, Gran Est) per a realitzar tasques forestals.  

Apressat pels alemanys, va ser internat fins el 6 d'octubre de 1940 a Épinal (Meurthe-et-Moselle, Lorena, Gran Est), data en la qual va ser traslladat com a presoner de guerra a l'Stalag VIII-C de Sagan (Silèsia, Alemanya; actualment Żagań, Lubusz, Polònia). Posteriorment va ser enviat a l'Stalag XII-D de Trèveris (Renània-Palatinat, Alemanya) i el 22 de gener de 1941 deportat, sota la matrícula 3.854, al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on arribà tres dies després.  

Amb el temps va ser integrat en un kommando del camp auxiliar d'Ebensee (Traunviertel, Alta Àustria, Àustria), on treballà de manobre en la construcció de fàbriques subterrànies per a la indústria de guerra. Treballà en la construcció de túnels per construir-hi fàbriques subterrànies dels projectils V2, a la part sud del llac Traunsee, lloc turístic. Els V2 eren obra de l'oficial de les Waffen-SS Wernher Von Braun. Els V2 el setembre de 1944 es van llançar contra la ciutat de Londres (Anglaterra) i la d'Anvers (Flandes). Els camps de treball van rebre els noms secrets de Zement, Kalksteinwerke i Solvey. Les dures condicions de treball van provocar 8745 morts. L'abril de 1945 hi havia 18437 presoners.  

El 6 de maig de 1945 va ser alliberat per les tropes aliades i repatriat a París (Illa de França) el 24 de maig d'aquell any.  

Després d'un temps a París, on recuperà la seva salut, s'instal·là a Comentriac (Alier, Alvèrnia, Occitània), on treballà de miner a les mines de carbó de Borbonés d'aquesta població i milità en la CNT-AIT en l'Exili i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Greument malalt, Lluís Forner Amades va morir el 19 de febrer de 1950 a l'Hospital de Montluçon (Alier, Alvèrnia, Occitània) i va ser inhumat tres dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada