dijous, 18 de febrer del 2021

Pere Morató i Queraltó

Dipòsit d'armes trobat al mas de Pere Morató Queraltó el 27 de juny de 1933

Dipòsit d'armes trobat al mas de Pere Morató Queraltó el 27 de juny de 1933


 

El 18 de juliol de 2018 es publicà que "el 18 de juliol de 1980 és inhumat a Las Cabanas el pagès anarquista i anarcosindicalista Pere Morató i Queraltó. Havia nascut en 1900 al veïna de Sant Marçal, a Castellet i la Gornal". Ara tenim noves dades: Pere Morató i Queraltó neix el 18 de febrer de 1899 neix a Sant Marçal (Castellet i la Gornal, Alt Penedès) i va morir el 15 de juliol de 1980 a l'Hospital Purpan de Blanhac (Alta Garona) i va ser enterrat tres dies després al cementiri de Las Cabanas (Arièja).  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 18 de febrer de 1899 neix a Sant Marçal (Castellet i la Gornal) l'anarquista i anarcosindicalista Pere Morató Queraltó 

A Sant Marçal, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, amb dos companys --Ricard Bayo i Tena i Jaume Borrell i Rovira--, creà un grup d'afinitat anarquista. En 1926 el grup va ser descobert per la Guàrdia Civil. Detinguts, els tres companys van ser desterrats: Morató a Maó i Mallorca, Bayo a Terol i Borrell a Girona   

Membre de la FAI, formà part dels Comitès de Defensa Confederals 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Pere Morató Queraltó: El 18 de febrer de 1899 neix a Sant Marçal (Castellet i la Gornal, Alt Penedès) l'anarquista i anarcosindicalista Pere Morató Queraltó. El seu pare es deia Domènec Morató i la seva mare, Josepa Queraltó.  

De família benestant i amb una gran cultura, gràcies a la influència de Joan Arranz, un jornaler que treballava al mas familiar, s'introduí en el pensament anarquista i quan era molt jove s'afilià a la CNT. 

A Sant Marçal, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera, amb dos companys (Ricard Bayo i Tena i Jaume Borrell i Rovira), creà un grup d'afinitat anarquista. En 1926 el grup va ser descobert per la Guàrdia Civil. Detinguts, els tres companys van ser desterrats: Morató a Maó (Menorca, Illes Balears) i Mallorca (Illes Balears), Bayo a Terol (Aragó) i Borrell a Girona (Gironès). 

Membre de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), formà part dels Comitès de Defensa Confederals. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Exiliat, acabà instal·lant-se a Las Cabanas (Arièja, Occitània), on milità activament en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili fins al 1975, any que ingressà a la residència de jubilats «Les Diamants» de Blanhac (Alta Garona, Occitània).  

Pere Morató Queraltó va morir el 15 de juliol de 1980 a l'Hospital Purpan de Blanhac i va ser inhumat tres dies després al cementiri de Las Cabanas. 

Si vols llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Pere+Morat%C3%B3+Queralt%C3%B3]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada