dimecres, 17 de febrer del 2021

Pascual Señer Lucero


Necrològica de Pasqual Señer Lucero apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 25 d'abril de 1989

Necrològica de Pasqual Señer Lucero apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 25 d'abril de 1989


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 17 de febrer de 1907 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Pasqual Señer Lucero 

Abans de la Guerra Civil milità en el Sindicat de la Indústria Ferroviària de Saragossa, de Barcelona i de Girona de la CNT-AIT 

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 participà activament en la resistència antifeixista a Girona i marxà com a voluntari cap el front.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers i enviat a la zona de Sant Ors (Puèi Domat), on, a partir de 1943, formà part del nucli clandestí de la CNT 

Pasqual Señer Lucero: El 17 de febrer de 1907 neix a Barcelona --algunes fonts citen erròniament Salt (Gironès) on havia viscut quan feia de ferroviari a Girona (Gironès)-- l'anarcosindicalista Pasqual Señer Lucero. El seu pare es deia Pere Señer, ferroviari, i la seva mare, Florentina Lucero.  

Prengué la feina del seu pare i abans de la Guerra Civil milità en el Sindicat de la Indústria Ferroviària de Saragossa (Saragossa, Aragó), de Barcelona i de Girona de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 participà activament en la resistència antifeixista a Girona i marxà com a voluntari cap el front.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i enviat a la zona de Sant Ors (Puèi Domat, Alvèrnia, Occitània), on, a partir de 1943, formà part del nucli clandestí de la CNT.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí amb la seva família a Clarmont e Montferrand (Puèi Domat, Alvèrnia, Occitània), on ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili. Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Fou delegat en diferents assemblees regionals i en congressos de l'exili.  

Pasqual Señer Lucero va morir el 13 de març de 1989 a l'Hospital Sabourine de Clarmont e Montferrand, un mes després de la seva companya Carme Cruset (Carmeta), i ambdós van ser inhumats al cementiri de Saint Jacques d'aquesta ciutat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada