dissabte, 13 de febrer del 2021

José Martínez Ramón

Necrològica de José Martínez Ramón ("Vileta") apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 14 d'abril de 1987

Necrològica de José Martínez Ramón (Vileta) apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 14 d'abril de 1987


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 13 de febrer de 1909 neix a Xàtiva (La Costera) l'anarcosindicalista José Martínez Ramón 

Militant de la CNT-AIT, després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, en el seu cas el camp de Vernet d'Arièja  

José Martínez Ramón: El 13 de febrer de 1909 neix a Xàtiva (La Costera, País Valencià) l'anarcosindicalista José Martínez Ramón, més conegut com Vileta. El seu pare es deia José Martínez i la seva mare, Teresa Ramón.  

Des de molt jove milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de la comarca de la Costera.  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària de l'estiu de 1936 participà activament en el procés col·lectivitzador de Xàtiva i s'enrolà en la Columna Durruti, lluitant als fronts d'Aragó i de Madrid. 

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, en el seu cas el camp de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània). 

Durant l'Ocupació alemanya lluità en la clandestinitat contra els nazis a Foix (Arièja, Occitània), però detingut per la Gestapo va ser reclòs als camps de concentració nazis d'Alemanya.  

Després de l'Alliberament s'establí a Foix i milità en la Federació Local de la CNT-AIT d'aquesta localitat. Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT de la localitat.  

Josep Martínez Ramón va morir l'1 de març --algunes fonts citen erròniament el 3 de març-- de 1987 a l'Hospital de Pàmias (Arièja, Occitània) i fou inhumat a Seint Peire (Arièja, Occitània), a prop de la ciutat de Foix. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada