dijous, 4 de febrer del 2021

José López Bueso

Necrològica de José López Bueso aparaguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 25 d'abril de 1976

Necrològica de José López Bueso aparaguda en el periòdic tolosà Espoir del 25 d'abril de 1976



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de febrer de 1919 neix a Beseit (Matarranya) l'anarcosindicalista José López Bueso 

Militant de la CNT-AIT, després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a diversos camps de concentració, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne passà per les Companyies de Treballadors Estrangers 

José López Bueso: El 4 de febrer de 1919 neix a Beseit (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista José López Bueso. El seu pare es deia Lorenzo López i la seva mare, Pilar Bueso.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), en 1937 s'allistà voluntari en la 25 Divisió (antiga «Columna Ascaso») de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola i fins el febrer de 1939  enquadrat en la 26 Divisió (antiga «Columna Durruti»).  

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a diversos camps de concentració, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Després de la Segona Guerra Mundial s'establí interimperialista a Valon (Ardeixa, Vivarès, Alvèrnia, Occitània) i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Montluçon (Ardeixa, Vivarès Alvèrnia, Occitània). La seva companya fou Montserrat Pilar Querol.  

Malalt, José López Bueso va morir el 20 de gener --algunes fonts citen erròniament el 22 de gener-- de 1976 a Valon.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada