dijous, 4 de febrer del 2021

Amadeu Comas Comas

Amadeu Comas Comas

Amadeu Comas Comas


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de febrer de 1921 neix a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) l'anarcosindicalista Amadeu Comas Comas 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers per a treballar a les fortificacions a la frontera francobelga, on va caure presoners dels alemanys i passà per camps nazis de l'Alta Àustria, fins el seu alliberament per soldats nord-americans el 5 de maig de 1945 al de Gusen 

Amadeu Comas Comas: El 4 de febrer de 1921 neix a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) l'anarcosindicalista Amadeu Comas Comas.  

Cambrer de professió, començà a militar molt jovent en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

El 31 de desembre de 1937 va ser cridat a files i lluità als fronts enquadrat en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar a les fortificacions a la frontera francobelga.  

Durant la primavera de 1940, va caure presoner dels alemanys a Dunkerque (Flandes del Sud) i va ser enviat a l'Stalag XVII-B de Krems-Gneixendorf (Baixa Àustria, Àustria).  

El 19 de desembre de 1941 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria) sota la matrícula 4.550. Va ser destinat al «Kommando Steyr», per a la construcció d'una fàbrica a Münichholz (Steyr, Alta Àustria, Àustria), i posteriorment al camp auxiliar de Gusen.  

El 5 de maig de 1945 aconseguí la llibertat gràcies a l'alliberament del camp per soldats nord-americans.  

Repatriat a París (Illa de França), s'establí a Tolosa de Llenguadoc, (Alta Graona, Occitània).  

En 1947 es casà amb Pilar Rodríguez, amb qui tingué quatre infants.  

En l'exili formà part de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP).  

Amadeu Comas Comas va morir el 6 de març de 1994. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada