dimecres, 24 de febrer del 2021

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà reclama un Pla Director per a la implantació de parcs d’energies renovables i una moratòria

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà reclama un Pla Director per a la implantació de parcs d'energies renovables i una moratòria 

Reclamen que es prioritzin les zones antropitzades, la protecció de l'interès públic i dels espais agrícoles i zones d'interès així com l'aprofitament d'infraestructures ja existents i que es prioritzin els projectes relacionats amb l'autoconsum davant dels oligopolis 

Ja són 45 entitats adherides a la Proposta als Partits Polítics per avançar cap a una Transició energètica ben planificada a Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 23/02/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat aquest dimarts una moció, consensuada al Consell d'Alcaldies, per reclamar al Govern de la Generalitat de Catalunya un Pla Director per a la implantació de parcs d'energies renovables i una moratòria de llicències de noves instal·lacions i de les seves línies d'evacuació, davant de l'allau de projectes. 

El document remarca que l'ens aposta per les energies renovables però considera que cal establir un "pla comarcal de transició energètica" consensuat amb el territori i que tingui en compte l'impacte sobre els hàbitats i el paisatge. 

També demanen a la Ponència d'Energies Renovables i als departaments que la integren que hi hagi participació dels municipis "en tots els òrgans d'informació i presa de decisions" sobre la ubicació de les instal·lacions i que es creï un servei de suport tècnic-jurídic per als municipis. 

D'altra banda, reclamen que es prioritzin les zones antropitzades, la protecció de l'interès públic i dels espais agrícoles i zones d'interès així com l'aprofitament d'infraestructures ja existents i que es prioritzin els projectes relacionats amb l'autoconsum davant dels oligopolis. 

El Consell Comarcal recorda que el decret llei de la Generalitat estableix un nou marc legislatiu que regula la tramitació i aprovació de les actuacions per a la implantació de parcs eòlics o plantes solars fotovoltaiques, principalment en sòl no urbanitzables i amb potencies superiors als 100 KW i inferiors o iguals als 50. Amb ell, però, diuen que "s'anul·la l'autonomia" que tenien els municipis per decidir en relació a aquest tipus d'instal·lacions i la participació municipal en el procés d'autorització. 

Denuncien "indefensió" 

En aquest sentit, recorden que la Generalitat no disposa d'un model de desplegament ni de cap Pla Director que en regula la implantació. "La falta d'estratègia territorial i l'aprovació del Decret Llei 16/2019, ha generat incertesa i indefensió als ajuntaments de la comarca davant de l'interès de grans empreses energètiques per establir-se en grans extensions de terreny", remarquen al document. 

Amb tot, l'ens comarcal insisteix que la comarca de l'Alt Empordà compta amb un important patrimoni natural, amb quatre Parcs Naturals i que el seu paisatge és, de fet, el principal actiu de la indústria turística de l'Alt Empordà. Un actiu que podria estar en risc amb el gran volum de projectes que hi ha sobre la taula. 

El Conseller Comarcal delegat de l'Agència Comarcal d'Energia i Clima, Agustí Badosa, diu que des del maig passat fins ara s'han presentat 17 projectes, tot i que a hores d'ara només n'hi ha dos que han passat el primer tràmit: el parc eòlic de la Jonquera i un parc fotovoltaic a l'Escala. D'altres encara no han passat la primera avaluació de la ponència o s'han desestimat. 

La majoria dels partits a favor de la derogació o modificació del decret de renovables 

Segons el Butlletí IAEDEN (19/02/2021) una setmana després de la pregunta als partits polítics sobre el model de desenvolupament de les energies renovables, les trenta entitats de tot Catalunya signants de la petició s'ofereixen per treballar plegades per una transició energètica que tingui en compte les necessitats i els desitjos del territori: 

En la Taula Rodona sobre les energies renovables organitzat per la Coordinadora Garrigues per una eòlica i solar sostenibles, realitzada el dimecres 10 de febrer, amb representants dels diferents partits que concorren a les eleccions la demarcació de Lleida, amb l'assistència de Cristina Casol (Junts), Carlos Gibert (ERC), Josep Pau (PSC), Jaume Moya (En Comú Podem) i Bernat Navaquiol (CUP), es va posar sobre la taula la proposta de les ara ja 45 entitats de tot Catalunya i això va obligar els diferents representants a posicionar-se sobre dos del punts claus del document, la derogació del decret 16/2019, que liberalitza i desregula la implantació de renovables, i la moratòria dels projectes en tramitació fins que no hi hagi una ordenació racional.  

La CUP, que és l'únic grup que ha respost formalment a la petició de les entitats i que ha subscrit la totalitat de la proposta, i ERC es mostren a favor de la derogació i la moratòria, En Comú Podem a favor de la reforma i la moratòria, mentre que Junts i PSC es declaren a favor de la reforma però no es pronuncien sobre la moratòria. 

Les entitats signants consideren que en general les decisions es prenen des d'instàncies allunyades de la realitat de gran part del territori i s'ofereixen a treballar conjuntament per dissenyar un nou model d'implantació d'energies renovables que tingui en compte els espais on s'instal·len i els vincles de les persones que hi viuen, enfront els interessos de les grans empreses de l'oligopoli energètic i els fons d'inversió internacionals. 

Les entitats defensen una transició cap a les energies renovables que prengui en consideració les necessitats de les persones que viuen i estimen el món rural. Defensen un model energètic democràtic participatiu, distribuït pel territori, de proximitat als llocs de consum i que incorpori els valors de la protecció ambiental, de l'agricultura, la biodiversitat i de les persones. 

Denuncien que arran del Decret llei 16/2019, des del gener de 2020 es presenten i tramiten una allau d'avantprojectes de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, promogudes per empreses pertanyents o vinculades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d'inversió internacionals, que provoquen la destrucció de milers d'hectàrees de conreu i l'alteració d'extenses àrees rurals. 

Les entitats demanen una nova regulació que inclogui i detalli els criteris de protecció ambiental, agrària, biodiversitat, integració paisatgística, distribució territorial, planificació urbanística, governança i consens amb els Ajuntaments, així com la protecció dels drets bàsics 

de tots els afectats. 

Les entitats consideren que per avançar cap a una transició energètica ben orientada, és imprescindible disposar d'una planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d'energia renovable a Catalunya, prèvia a la valoració i validació dels avantprojectes concrets de les grans centrals de producció industrial d'energies renovables. Fins que no es disposi d'aquesta planificació, concertada amb els agents del territori, les entitats consideren que cal aplicar una moratòria de tots els projectes en tramitació, per poder determinar quins s'ajusten als criteris bàsics. 

El model que proposen de Transició Energètica a Catalunya ha de prioritzar l'impuls de les instal·lacions d'autoproducció d'energies renovables per aconseguir llars i empreses 100% autosuficients energèticament. I la planificació territorial ha d'evitar l'acumulació excessiva de projectes sobre un territori i donar compliment al que determina la normativa europea i regula la Llei del Parlament de Catalunya 16/2017, del canvi climàtic, que cal emplaçar els punts de 

producció d'energies renovables propers als centres de consum i en espais antropitzats (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats...). 

Finalment, les entitats signants de la proposa manifesten que, passades les eleccions continuaran treballant perquè tots els partits que conformin el nou Govern acceptin les propostes per avançar cap a un nou model de transició energètica al servei de la ciutadania. I fan una crida a tota la ciutadania de Catalunya i a totes les entitats del territori a adherir-se al document de propostes adreçades als partits polítics i a unir-se a la xarxa d'entitats per treballar conjuntament per millorar el futur del país. 

Ja són 45 entitats adherides a la Proposta als Partits Polítics per avançar cap a una Transició energètica ben planificada a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada