divendres, 12 de febrer del 2021

Editorial Nord-est llibertari de divendres 12 de feber de 2021

Cartell de l'exposició "De Puig Antich a Puigdemont"

 


EDITORIAL NORD-EST LLIBERTARI 

[Divendres 12/02/2021] 

Arran de l'exposició titulasda 'De Puig Antich a Puigdemont' i davant el comunicat de la 'Comissió Puig Antich' (*) i la intervenció aquest divendres al matí del seu portaveu al programa 'Planta Baixa' de TV3, contra el nom de l'exposició que s'està muntant a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), en que apareix un cartell amb els rostres aplegats del company comunista llibertari Salvador Puig Antich i del president de la Generalitat exiliat i eurodiputat Carles Puigdemont, aqueta Redacció considera que el comunicat difós contra l'exposició és un error estratègic en que sembla que algunes entitats llibertàries catalanes siguin jacobines espanyoles tot facilitant que l'exemple revolucionari històric de MIL-GAC sigui utilitzat per forces nacionalistes espanyoles d'esquerres i de dretes així com el propi aparell de l'Estat capitalista espanyol contra el moviment d'alliberament nacional dels Països Catalans (per exemple, El Triangle 11/02/2021, mitjà vinculat al sector ex PSC de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès Sud) promotor de Manuel Valls a Barcelona, amb el títol: "Exigeixen la retirada d'un cartell que relaciona Puig Antich amb Puigdemont. El sindicat CGT rebutja que una exposició anunciada a Sant Cugat barregi la figura del militant anarquista executat per la dictadura amb l'expresident català").  

Cal explicar que el MIL-GAC no correspon a la caricatura esperpèntica presentada al film de Mediapro 'Salvador', ja que va ser una organització políticomilitar nascuda de la fusió entre un grup marxista revolucionari consellista escindit d'AccióComunista (antiga escissió del Font d'Alliberament Popular/Front Obrer de Catalunya/ESBA) i un grup autònom de joves anarquistes de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) partidaris del Comunisme llibertari. El company Salvador Puig Antich es considerava comunista llibertari igual que el sector occità que arrel de la seva detenció a Barcelona s'aplegà amb grups llibertaris diversos per formar GARI, que segrestà a París (Illa de França) Suárez, el director de la sucursal del Banc de Bilbao a aquesta ciutat francesa, per reivindicar l'alliberament dels presos polítics tancats a les presons franquistes. Més endavant aquests ex MIL-GAC de Tolosa de Llenguadoc junt amb grups autònoms occitans i de París van constituir Action Directe, seguint la tàctica d'expropiacions econòmiques als bancs i accions armades contra el sistema capitalista.  

El comunicat contra l'exposició de Sant Cugat del Vallès, al nostre entendres, correspon entre altres coses de caire més aviat personalisme a la confusió històrica domèstica dita anarcosindicalista en que s'usa la ideologia sindicalista revolucionària com si fos anarquisme social, causa central del fracàs polític i sindical llibertari durant el postfranquisme. Es especialment greu quan en el cas del MIL-GAC s'oposava el consellisme obrer a qualsevol forma de sindicalisme. 

La cosa important és que, sense que de cap manera l'autor ni els organitzadors de l'exposició de Sant Cugat del Vallès ens siguin conscients o en tinguin intenció, al nostre entendre presenta l'alliberament nacional català de l'ocupació militar dels l'Estats capitalistes espanyol i francès --així de tots els pobles oprimits-- com a única possibilitat de fer-se real pel camí estratègic comunista llibertari (unilateral i social revolucionari) per mitjà de la figura del company Salvador Puig Antich, car que junt amb aquest comunista llibertari assassinat pel franquisme el 2 de març de 1974 que hi apareix en un cartell el president català legítim i eurodiputat Carles Puigdemont es dibuixa que no queda altra full de ruta catalana per aconseguir la República Catalana Independent per la via del moviment comunista llibertari a partir del rupturisme i la unilateralitat que imposi el resultat del referèndum català d'autodeterminació nacional de l'1-O de 2017, en el marc de l'estratègia revolucionària assajada per la praxis comunista integral de MIL-GAC. Així el president Carles Puigdemont queda compromès a causa del cartell de Sant Cugat del Vallès en el context polític històric dibuixant pel company Puig Antich i els seus amics de Tolosa de Llenguadoc que després de passar pel MIL-GAC i el GARI van constituir amb diversos grups autònoms Action Directe, amb un activisme europeu coordinat amb la RAF alemanya, les italianes Brigades Roges i els CCC belgues, i fins hi tot alguna vegada amb el GRAPO sorgit en el franquisme tardà (veure el llibre 'Acció Directa. Crònica política d'una lluita armada', de Jaan-Marc Rouillan). 

Finalment, en plena campanya electoral autonòmica, el comunicat de la 'Comissió Puig Antic' i altres sembla que alarma al Govern de la Generalitat, format per Junts i ERC, i en aquest sentit aquest matí TV3 ha convidat al programa 'Planta Baixa' el seu impulsor per criticar davant l'opinió pública aquest enllaç al cartell de Sant Cugat del Vallès entre Puig Antich i el president Puigdemont. Una manera de desvincular el president Puigdemont del Comunisme llibertari del company Puig Antich i la seva praxis armada. 

Aquesta Redacció no vol entrar en polèmiques per tot això, ja que solament presentem per escrit l'anàlisi en el marc de la crítica revolucionària contra l'economia política --dins la lluita de classes-- i sempre amb el compromís històric bakuninista de participar en les lluites dels moviments d'emancipació nacional dels pobles oprimits amb el propòsit irrenunciable d'impulsar en aquests processos la Revolució Proletària vers el Comunisme llibertari.   

-- 

(*) Publicat ahir a El Triangle [11/02/2021]:  

"Exigeixen la retirada d'un cartell que relaciona Puig Antich amb Puigdemont. El sindicat CGT rebutja que una exposició anunciada a Sant Cugat barregi la figura del militant anarquista executat per la dictadura amb l'expresident català 

L'anunci d'una exposició al barri de la Floresta, a Sant Cugat del Vallès, ha indignat el sindicat CGT, la Comissió Puig Antich i l'Ateneu Enciclopèdic Popular perquè barreja les figures del militant anarquista Salvador Puig Antich, executat per la dictadura franquista l'any 1974, i de l'expresident català Carles Puigdemont. 

Mitjançant un comunicat, aquestes entitats han exigit la retirada immediata del cartell de la mostra, anomenada "De Puig Antich a Puigdemont", així com de "tot el contingut de l'exposició que utilitzi i compari a Puig Antich amb Puigdemont". 

Els signants hi manifesten que "mai hi ha hagut cap punt de connexió ni d'ideologia ni de projecte" entre Puig Antich "i l'actualitat d'avui en dia, i menys amb Carles Puigdemont". 

"N'estem fartes de les manipulacions i l'apropiació de la figura revolucionària i llibertària del nostre company", de la qual culpen a "altres ideologies i intencionalitats polítiques alienes a la seva personalitat antiestatista i de transformació radical de la societat". 

El responsable de l'exposició, Dionisio Giménez, ha explicat que "comprèn dos àmbits diferenciats en el temps i les circumstàncies que intentem recrear gràficament: el crim contra Puig Antich (i el seu context) i el tracte del govern del PP i les institucions de l'Estat als presos polítics, als refugiats, i als ciutadans i ciutadanes de Catalunya l'1-O del 2017". 

Pel que fa al títol, Giménez ha assegurat que "no estableix comparacions entre un i els altres, però sí una línia temporal a propòsit de la brutalitat d'un crim d'Estat, i al menysteniment i la repressió de les legítimes aspiracions de Catalunya"." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada