dimecres, 6 de gener del 2021

Salut Borràs Saperas

Salut Borràs Saperas

Salut Borràs Saperas



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 de gener de 1878 neix a Barcelona la militant anarquista Salut Borràs Saperas 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Salut Borràs Saperas: El 6 de gener de 1878 neix a Barcelona la militant anarquista Salut Borràs Saperas. Era la filla major de la parella anarquista formada per l'internacionalista Martí Borràs Jover i per Francesca Saperas Miró.  

A finals dels anys vuitanta i començaments del noranta del segle XIX va participar amb la seva mare en la distribució a domicili de les subscripcions al periòdic Tierra y Libertad, fundat per el seu pare.  

Companya de Lluís Mas Gassió d'ençà de 1895, arran de la detenció del seu company, després de l'atemptat del carrer de Canvis Nous en 1896, fou obligada per les autoritats a casar-se legalment i catòlicament dues hores abans de l'execució de Lluís Mas Gassió el 4 de maig de 1897, sota l'amenaça d'internar en un convent el fill que tenia (Enric) i un que n'esperava (Lluís).  

Havia estat detinguda l'11 de juny de 1896 juntament amb la seva mare i empresonada --tingué el seu segon fill a la presó-- i el 12 de juny de 1897 va ser expulsada amb altres 51 militants a l'Estat francès.  

Instal·lada a Marselha (Boques del Provença, Occitània), va fer feina de modista al taller de Joan B. Esteve.  

A mitjans de febrer de 1898 retornà a Barcelona. 

La seva tasca dins el moviment llibertari consistia a fer de correu amb els presos, establir contactes amb els comitès en els temps de clandestinitat, enterrar en secret els seus morts en combat, practicar la solidaritat amb els perseguits i altres activitats.  

Va esdevenir la companya del destacat anarquista Octave Jahn a Charanta (Nova Aquitània, Occitània): Jarnac, Cognac, Saint-Même-les-Carrières i altres localitats) i a partir de 1908 a Mèxic, on el seu company participà en la Revolució a les files d'Emiliano Zapata.  

En 1911 va tornar a Barcelona, mentre que el seu company quedà a Mèxic i a Guatemala, alhora que realitzava viatges propagandístics a Europa de difusió de la Revolució mexicana en nom de la Central Obrera del Món (COM) i fins a la seva mort, el 9 de juny de 1917 a Mèxic.  

En 1913 Salut Borràs s'havia establert a París (Illa de França) amb el seu fill i va fer feina de modista, realitzant constants viatges entre París, el Principat de Catalunya i Mèxic.  

En 1930 retornà a Barcelona, on es va instal·lar en una petita casa al carrer d'en Robador, al barri del Raval.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant una sortida campestre el seu fill fou assassinat.  

Salut Borràs Saperas va morir l'11 d'agost de 1954 a l'Hospital de la Pitié-Salpêtrière de París (Illa de França), on vivia recollida.  

Una part del seu arxiu --correspondència i documentació sobre les revolucions mexicana i la del 19 de Juliol-- es troba fotocopiat a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada