divendres, 29 de gener del 2021

Pedro Burón Faro

Necrològica de Pedro Burón Faro apareguda en el periódic tolsà "Cenit" de l'11 d'abril de 1989

Necrològica de Pedro Burón Faro apareguda en el periódic tolsà Cenit de l'11 d'abril de 1989



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de gener de 1911 neix a Esplucs (Llitera) l'anarcosindicalista Pedro Burón Faro 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Pedro Burón Faro: El 29 de gener de 1911 neix a Esplucs (Llitera, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Pedro Burón Faro. El seu pare es deia Marco Ramón Burón i la seva mare, Antonia Faro.  

Des de la infància patí una invalidesa.  

Durant la revolució col·lectivista participà en la col·lectivitat d'Esplucs,  organitzada des de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) en tasques elèctriques. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimpeialista s'establí a la Colònia de Malalts i Mutilats d'Aymare (Lo Vigan, Òlt, Guiana, Occitània), on, encara jove i per no ser una càrrega per a la col·lectivitat, decidí, amb José Rodellar, anar a treballar a l'exterior, sembla que al departament occità de Gers.  

Formà part de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'Aush (Gers, Gascunya, Occitània), la Federació en l'Exili d'Esplucs i de la Federació Comarcal en l'Exili de Montsó.  

Cada any, amb sa companya Nieves Radigales Marsol, participà en el míting commemoratiu del 19 de Juliol a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) i a les Gires Interdepartamentals de Leitora (Gers, Gascunya, Occitània).  

Pedro Burón Faro va morir el 7 de març de 1988 a Aush (Gascunya, Occitània) i va ser inhumat al cementiri d'aquesta localitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada