diumenge, 3 de gener del 2021

Martín Andújar López

Necrològica de Martín Andújar López apareguda en el periòdic tolosa "Cenit" del 4 de novembre de 1986

Necrològica de Martín Andújar López apareguda en el periòdic tolosa Cenit del 4 de novembre de 1986


 

El 4 d'agost de 2015 es publicà que "el 4 d'agost de 1986 mor a Ribesaltes (Rosselló) el barber anarcosindicalista Martín Andújar López. Havia nascut el 1906 a Múrcia". Ara tenim més dades: el 3 de gener de 1906 neix a Mula (Comarca del Rio Mula, Múrcia) el barber anarcosindicalista Martín Andújar López. Va morir el 2 d'agost de 1986 a l'Hospital Civil de Perpinyà 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de gener de 1906 neix a Mula (Comarca del Rio Mula) el barber anarcosindicalista Martín Andújar López 

Militant de la CNT, durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera la seva barberia de Sallent va servir com a centre de reunió clandestí  

El gener de 1939, quan entraren les tropes franquistes a Sallent (Bages), com que no el van trobar, afusellaren el seu pare 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i durant l'Ocupació alemanya va fer el maquis a l'occitana Muntanya Negra 

Milità en la CNT-AIT en l'Exili de Ribesaltes i morí el 2 d'agost de 1986 a l'Hospital Civil de Perpinyà 

Martín Andújar López: El 3 de gener de 1906 neix a Mula (Comarca del Rio Mula, Múrcia) el barber anarcosindicalista Martín Andújar López. El seu pare es deia Diego Andújar i la seva mare, María de Jesús López. 

De ben jovenet marxà amb la seva família a Sallent (Bages), on s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).   

Durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera la seva barberia de Sallent va servir com a centre de reunió clandestí.  

La seva militància el portà diverses ocasions a la presó Model de Barcelona.  

El 9 de juny de 1934 va ser jutjat pel Tribunal d'Urgència de Barcelona per «tinença il·lícita d'arma» i condemnat a un any i un dia de presó. Durant la Guerra Civil se significà molt a Sallent i el gener de 1939, quan entraren les tropes franquistes a la localitat minera, com que no el van trobar, afusellaren el seu pare. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Amb el triomf franquista, passà els Pirineu i s'integrà en el maquis contra l'ocupació nazi del Cos Franc de la Montanha Negra (Alt Lleguadoc, Occitània). 

Després de l'Alliberament, milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Ribesaltes (Vall de l'Aglí, Rosselló) i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). 

A finals de 1975 reconstituí la Federació Localde la CNT-AIT en l'Exili de Ribesaltes. Després, Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. La seva companya fou Isabel González. Martín Andújar López va morir el 2 d'agost --algunes fonts citen erròniament el 4 d'agost-- de 1986 a l'Hospital Civil de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló) –algunes fonts citen erròniament Ribesaltes--. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada