diumenge, 3 de gener del 2021

Fermín de la Calle Zuera

Necrològica de Fermín de la Calle Zuera apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 3 de desembre de 1972

Necrològica de Fermín de la Calle Zuera apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 3 de desembre de 1972


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de gener de 1905 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Fermín de la Calle Zuera 

Destacat militant a Barcelona de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Fermín de la Calle Zuera: El 3 de gener --algunes fonts citen erròniament el 2 de gener-- de 1905 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Fermín de la Calle Zuera --en algunes fonts el seu primer llinatge citat erròniament com Delacalle--. El seu pare es deia Juan de la Calle i la seva mare, Pilar Zuera.  

Fill d'actors teatrals, quan era molt jove entrà a formar part del moviment llibertari.  

Esdevingué electricista de teatre i recorregué tota la Península, encara que milità especialment en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Barcelona.  

En els anys vint del segle XX fou membre del Comitè Pro Presos.  

L'abril de 1936 participà, amb Miquel Franquet, A. Hernández, Artur Martes i Manuel Rivas, en la redacció de la ponència sobre el dictamen del Concepte de Comunisme Llibertari que el Sindicat d'Espectacles Públics de Barcelona envià al Congrés de la CNT de maig d'aquell any celebrat a Saragossa (Saragossa, Aragó).  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària fou un dels organitzadors del Comitè Econòmic d'Espectacles Públics, del qual va ser nomenat president.  

També fou president del Comitè Econòmic del Teatre de la Comèdia Catalana (Teatre Poliorama) aleshores socialitzat.  

Lluità al front en la «Centúria Leal» de la «Columna Ortíz», establerta a La Zaida (Ribera Baja del Ebro, Saragossa, Aragó).  

En 1937 col·laborà en els diaris Catalunya i Solidaridad Obrera.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Exiliat, a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) participà en la reorganització de la CNT, ocupant càrrecs de responsabilitat en la Federació Local. També fou secretari de la Regional Núm. 7 de la CNT-AIT en l'Exili.  

En 1945 va ser nomenat secretari de la Comissió Interna de la Federació d'Espectacles de la CNT-AIT en l'Exili.  

Com a actor teatral, participà activament en el «Cuadro Artístico Cultura Popular», creat pel Moviment Llibertari Espanyol (MLE) a Bordèu.  

En 1946 fou secretari de la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària en l'Exili (FNIF). La seva companya fou María Luisa Cristina Enériz.  

Malalt del cor, Fermín de la Calle Zuera va morir el 27 de maig de 1972 al seu domicili de Bordèu i va ser inhumat el mateix dia al cementiri del nord d'aquesta ciutat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada