dilluns, 11 de gener del 2021

Juan Perea Doña

Necrològica de Juan Perea Doña apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 5 de febrer de 1973

Necrològica de Juan Perea Doña apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 5 de febrer de 1973



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de gener de 1899 neix a Morón de la Frontera (Campiña de Morón y Marchena) l'anarcosindicalista Juan Perea Doña 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Juan Perea Doña: L'11 de gener --el certificat de defunció cita el 5 de gener-- de 1899 neix a Morón de la Frontera (Campiña de Morón y Marchena, Sevilla, Andalusia) l'anarcosindicalista Juan Perea Doña --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Oñate--. El seu pare es deia Francisco Perea Acevedo, jornaler, i María Josefa Doña Ordoñez.  

Jornaler de professió, quan era adolescent s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) del seu poble natal i fou delegat en diverses quadrilles jornaleres.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, entrà a formar part de les milícies que es formaren a Morón de la Frontera i lluità a diversos fronts (Màlaga, País Valencià, Aragó i Catalunya), aconseguint el grau militar de capità gràcies als seus coneixements de cavalleria.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Mans (Sarthe, País del Loira) i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'aquesta localitat. La seva companya fou Luisa María Maquilla.  

Juan Perea Doña va morir, després de patir una malaltia durant 12 anys, el 16 de gener de 1973 a l'Hospital Château de Lucé a Le Grand-Lucé (Sarthe, País del Loira).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada