divendres, 1 de gener del 2021

Josep Recasens Fortit

Necrològica de Josep Recasens Fortit apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 8 de febrer de 1973

Necrològica de Josep Recasens Fortit apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 8 de febrer de 1973




MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de gener de 1899 neix a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) l'anarcosindicalista Josep Recasens Fortit 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb tota la col·lectivitat, fins i tot el ramat, i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Josep Recasens Fortit: L'1 de gener de 1899 neix a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) l'anarcosindicalista Josep Recasens Fortit. El seu pare es deia Josep Recasens i la seva mare, Maria Fortit.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), durant la revolució col·lectivista autogestionària fou president de la Col·lectivitat Agrícola del seu poble natal. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb tota la col·lectivitat, fins i tot el ramat, i patí el camp de concentració de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya treballà d'obrer agrícola al departament del Tarn.  

En 1943, buscat per la gendarmeria, fugí cap a París (Illa França), però va ser detingut en un control de la Milícia de Vichy i deportat a Alemanya.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Argelièrs (Erau, Occitània), on treballà d'obrer agrícola.  

Cap el 1947, amb la seva companya, Narcisa Arbós, s'establí, com a sastre, la seva vertadera professió, a Sant Jòrdi d'Òrcas (Erau, Occitània) i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Montpelhièr (Erau, Occitània).  

Josep Recasens Fortit va morir el 9 de gener de 1973 al seu domicili de Sant Jòrdi d'Òrcas i fou inhumat l'endemà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada