dimarts, 19 de gener del 2021

Josep Querol Gardona

Necrològica de Josep Querol Gardona apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 7 d'octubre de 1986

Necrològica de Josep Querol Gardona apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 7 d'octubre de 1986



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de gener de 1905 neix a Rossell (Baix Maestrat) l'anarcosindicalista Josep Querol Gardona 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració d'El Barcarès i de Sant Cebrià de Rosselló, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Josep Querol Gardona: El 19 de gener de 1905 neix a Rossell (Baix Maestrat, País Valencià) l'anarcosindicalista Josep Querol Gardona. El seu seu pare es deia Rafael Querol i la seva mare, Maria Gardona.  

Membre de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), durant la revolució col·lectivista autogestionària de 1936 va ser l'organitzador de la col·lectivitat de Rossell.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració d'El Barcarès (Costa Salanquesa, Vall de l'Aglí, la Salanca, Rosselló) i de Sant Cebrià de Rosselló (Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Participà en la resistència contra l'Ocupació alemanya.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'Instal·là a Balhargues (Erau, Occitània) i milità en la Federació Local de la CNT en l'Exili. Després, Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. Després, Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT.

En 1948 va poder reunir-se amb la seva companya, Rosa Gavaldà, i els seus fills que havien quedat a l'Espanya franquista.  

Josep Querol Gardona va morir l'11 d'agost de 1986 a l'Hospital Lapeyronie de Montpelhièr (Erau, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada