dimarts, 19 de gener del 2021

Joan Cunillera Paillisse

Necrològica de Joan Cunillera Paillisse apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 17 de gener de 1965

Necrològica de Joan Cunillera Paillisse apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 17 de gener de 1965


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de gener de 1894 neix a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) l'anarquista i anarcosindicalista Joan Cunillera Paillisse 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Exiliat, milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Perpinyà, ciutat on va morir el 9 de novembre de 1964  

Joan Cunillera Paillisse: El 19 de gener de 1894 neix a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) l'anarquista i anarcosindicalista Joan Cunillera Paillisse. El seu pare es deia Joan Cunillera i la seva mare, Maria Paillisse.  

Pagès, des de molt jove milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Membre dels Grups de Defensa Confederal, durant els anys vint del segle XX lluità contra els pistolers del Sindicat Lliure, impulsat per la patronal catalana. Intervingué en el moviment revolucionari de Fígols (Berguedà) de 1931, en la protesta contra la deportació dels companys confederals a Bata (Guinea Equatorial) i en els aixecaments comunistes llibertaris del 8 de gener i de desembre de 1933.  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària impulsà el moviment col·lectivista a l'Alt i Baix Penedès i en la col·lectivització de l'empresa cervesera Damm de Barcelona.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Exiliat, després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló). La seva companya fou Antònia Viñals, amb qui tingué una filla.  

Joan Cunillera Paillisse va morir el 9 de novembre de 1964 a l'Hospital de Perpinyà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada