dilluns, 11 de gener del 2021

Joan Dalmau Ferran

Certificat de defunció de Josep Dalmau Ferran

Certificat de defunció de Josep Dalmau Ferran


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 de gener de 1907 neix a Puigpelat (Alt Camp) el militant anarcosindicalista Joan Dalmau Ferran 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Acabà enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers per treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot», on fou fet presoner pels alemanys i va morir el 28 d'agost de 1941 al camp nazi de Gusen 

Joan Dalmau Ferran: L'11 de gener de 1907 neix a Puigpelat (Alt Camp) el militant anarcosindicalista Joan Dalmau Ferran, també conegut com Joan de la Castanyola.  

Pagès i paleta mestre de cases, es va afiliar a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Quan esclatà la revolució col·lectivista autogestionària va ser membre de la col·lectivitat agrícola cenetista de Puigpelat.  

El 25 de maig de 1937 assistí, com a delegat amb credencial, al Ple Regional de Sindicats, Seccions i Col·lectivitats que se celebrà a Barcelona, amb una representació de 80 afiliats.  

Amb un altre company, el 8 i 9 de gener de 1938 assistí com a delegat al Ple Regional de la CNT-AIT que es va celebrar a Barcelona. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Acabà enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot». 

Fet presoner pels alemanys es portat a Alemanya en un camp de tria de presoners Stalag. Com el govern franquista rebutja considerar de nacionalitat espanyola aquests treballadors de l'Exèrcit francès, es qualificat d'apàtrida i traslladat al camp de Mauthausen (Alta Àustria, Áustria), primer de concentració i més endavant d'extermini nazi, on el feia treball d'esclau a les pedreres i obres d'edificació. Després va ser traslladat del camp Gusen (Alta Àustria, Àustria). 

Joan Dalmau Ferran va morir el 28 d'agost de 1941 al camp nazi de Gusen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada