divendres, 29 de gener del 2021

Els dos acusats per les protestes postsentència 1-O a Girona neguen haver llançat pedres

Els dos acusats per les protestes postsentència 1-O a Girona neguen haver llançat pedres 

Un d'ells està en presó preventiva des de la nit dels fets, fa un any i quatre mesos 

Dos joves acusats per les protestes postsentència de l'1-O a la ciutat de Girona neguen ser-ne ser autors de pedregades 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 29/01/2021.- Llegim al Diari de Girona que els dos joves jutjats per les protestes postsentència de l'1-O a la ciutat de Girona durant la nit del 19 d'octubre de 2019 van negar, ahir, haver llançat pedres contra una furgoneta de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra. 

L'Audiència Provincial de Girona ha jutjat dos joves encausats més pels disturbis que hi va haver durant la sentència del procés l'octubre de 2019. La Fiscalia els fa responsables d'haver llançat pedres contra dos vehicles policials i contra la façana dels jutjats de Girona durant la nit del 19 d'octubre. Pels delictes de desobediència a l'autoritat, desordres públics i danys, l'acusació demana 9 anys de presó i multes de 4.320 euros per cadascun.  

Un d'ells està en presó preventiva des de la nit dels fets, fa un any i quatre mesos. 

Els fets que s'han jutjat són un llançament de pedres que va tenir lloc davant dels jutjats de Girona a la plaça Ramon Folch de Girona durant la nit del 19 d'octubre. Segons relata la Fiscalia, aquella tarda hi havia hagut concentracions "multitudinàries" a la ciutat, com ara les 9.000 persones que es van manifestar davant dels jutjats. Va ser cap a quarts de nou del vespre quan "diversos manifestants van protagonitzar diversos disturbis formant barricades amb contenidors" a la zona del Passeig de la Devesa. També relata que van haver-hi llançaments de pedres dirigits als agents de seguretat. Un cop dispersats, i ja entrada la matinada, cap a les dotze de la nit van quedar grups reduïts que van seguir provocant aldarulls a diverses parts de la ciutat i construint barricades. 

Un d'aquests grups format per unes 300 persones i entre els quals s'hi haurien trobat els encausats segons la Fiscalia, va dirigir-se als jutjats, "aprofitant que en aquell moment no estaven custodiats per agents antidisturbis i només hi quedaven alguns agents dels Mossos d'Esquadra de seguretat ciutadana, que havien estat designats per informar els antiavalots els moviments dels concentrats. Va ser llavors quan van iniciar una pluja de pedres que van malmetre dos vehicles policials. Una de les pedres va impactar a l'avantbraç d'un dels agents. 

Segons l'acusació, els dos encausats van arribar a situar-se a deu metres dels agents "amb l'objectiu de menystenir la seva integritat física" i van llançar diverses pedres "de grans proporcions i amb una força descontrolada" que van impactar als vehicles policials. L'atac va provocar, segons la Fiscalia, que els agents s'haguessin d'amagar dins l'edifici i entre les columnes per evitar les pedres. 

Els acusats neguen els fets 

Els dos acusats han negat durant la vista haver participat en els aldarulls. Un d'ells, en presó preventiva arran d'aquests fets, ha assegurat que "no tinc res a veure amb la independència", i que aquella nit va sortir de casa per anar a una discoteca pròxima als jutjats. Tot i la declaració policial va indicar que hi va anar acompanyat del segon acusat, durant el judici va indicar que no es coneixen de res. El segon acusat també ha negat haver participat en els aldarulls i haver llançat pedres als policies, i ha indicat que va venir de la Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) fins a Girona a fer un vol amb uns amics. Segons la seva versió, es va veure al mig dels aldarulls per casualitat, i el fet de perdre el mòbil el va situar a la zona dels fets i el va fer reconeixible pels agents policials. 

De fet, els acusats van ser detinguts una estona després dels incidents, quan segons la Fiscalia uns agents els van sorprendre intentant robar una moto al carrer Bonastruc de Porta. Un d'ells va poder fugir, però van poder detenir l'altre acusat, que ha estat en presó provisional fins ara. 

Els agents que van patir la pluja de pedres manifesten davant el tribunal que no tenen "cap dubte" que els acusats són autors dels fets, ja que anaven destapats i a més els coneixien per haver perpetrat altres incidents anteriorment. Els agents van relatar que van patir per la seva integritat física perquè anaven totalment desprotegits. 

Les defenses dels acusats en demanen l'absolució perquè consideren que no hi ha imatges de vídeo on s'hagin pogut identificar els acusats al lloc dels fets, i que una simple identificació per part de tres agents no és "suficient" donat el clima de tensió i el nombrós grup de persones que es van concentrar al lloc dels fets.  

El judici ha quedat vist per a sentència. 

El segon judici de la postsentència del procés 

Abans de començar el judici, hi ha hagut una concentració de suport als dos encausats reclamant que els absolguin.  

Miquell Toll, d'Alerta Solidària, ha lamentat que la Fiscalia repliqui les mateixes acusacions que amb els altres dos joves ja jutjats i absolts per la seva suposada participació amb els aldarulls. També ha estat especialment crític amb el fet que els tribunals mantinguin a presó els arrestats que no són nascuts al país seguint un biaix de racisme institucional. De fet, apunta, això ha provocat que a dia d'avui només estigui en presó preventiva un dels joves jutjats avui.  

Es tracta del segon judici que asseu al banc dels acusats a encausats pels disturbis de la sentència del procés. En l'anterior vista, que va tenir lloc el juliol passat, l'Audiència Provincial de Girona va absoldre ambdós acusats per falta de proves tot i que s'enfrontaven a penes de fins a 9 anys de presó. En aquest cas la Generalitat de Catalunya es va personar com a acusació particular. Tots dos acusats van estar en presó preventiva des de la seva detenció més de vuit mesos. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada