dilluns, 25 de gener del 2021

El brot de covid-19 a la Residència Montsacopa d'Olot suma quatre noves persones mortes i un centenar d’infectades

El brot de covid-19 a la Residència Montsacopa d'Olot suma quatre noves persones mortes i un centenar d'infectades 

Des de la setmana passada ja s'ha començat a desaïllar nou de les persones usuàries 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) 25/01/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el brot de covid-19 a la Residència Montsacopa d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) acumula 13 morts, quatre més que el dijous, i actualment ja hi ha 100 persones infectades (59 de les usuàries i 41 de les treballadores). Des del dijous s'han registrat vuit nous contagis, en aquest cas tots de persones residents. 

Aquesta setmana es farà una PCR a les 24 persones usuàries restants que fins ara no han agafat la covid-19 (en total hi ha 87 persones).  

Des de la setmana passada ja s'han començat a desaïllar nou persones usuàries.  

De forma gradual es farà un test ELISA a totes les persones afectades per saber quin és el seu estat immunològic i si han superat la malaltia abans de desaïllar-les.  

Per altra banda, 3 de les 41 persones treballadores afectades pel brot ja han superat la malaltia. 

El primer dels contagis es va detectar a finals de desembre quan una treballadora va donar positiu. En aquell moment es va fer un cribratge massiu a tot el personal de la residència i també a les persones usuàries, tal com marca el protocol. A més, es van activar les mesures de prevenció i contenció del virus per evitar que s'estengués a la resta de les persones usuàries. Arran del cribratge es van detectar 17 persones residents positives i 5 de les treballadores més infectades. 

Aquestes persones usuàries contagiades es van traslladar en una zona de la residència, que es va dividir per sectors. La separació permetia que les persones usuàries afectades pel brot de covid-19 no tinguessin contacte amb la resta de les residents que encara no tenien la malaltia. D'aquesta manera, al llarg de les setmanes el centre geriàtric ha dedicat la segona planta com a zona vermella. Els contactes directes de les persones afectades pel brot s'han anat separant en una altra zona, la groga, davant de la possibilitat de contraure la malaltia. 

Progressivament, les persones contagiades entre les usuàries i les professionals del centre ha acabat augmentant fins arribar als 100 infectades confirmades aquest dilluns (59 de les residents i 41 de les treballadores). De tota manera, algunes d'elles ja comencen a superar la malaltia. És el cas de tres de les professionals i nou de les usuàries que, des de la setmana passada, ja han començat a fer el desaïllament. Per traslladar-los a la zona verda, les residents passen una prova ELISA. Els resultats determinen l'estat immunològic i també si han superat la covid-19 o no. Si els resultats indiquen que ja no tenen la malaltia, les persones residents surten de la zona vermella. 

Per altra banda, el brot ha deixat 13 defuncions, quatre més que en la última actualització d'aquest dijous. 

Des del Departament de Salut i l'Agència de Salut Pública s'està treballant estretament amb la direcció del centre i en contacte permanent amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa per fer un seguiment de la situació i de totes les mesures de control. La situació clínica de les persones residents està essent vigilada i seguida diàriament pels professionals sanitaris del mateix centre i per l'Equip d'Atenció Primària d'Olot. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada