dimarts, 29 de desembre del 2020

Martí Gallart Melian

Martí Gallart Melian

Martí Gallart Melian


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 29 de novembre-- de 1902 neix a Taradell (Plana de Vic) l'anarquista i anarcosindicalista Martí Gallart Melian, que milità a Roda de Ter (Plana de Vic) 

Martí Gallart Melian: El 29 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 29 de novembre-- de 1902 neix a Taradell (Plana de Vic, Osona) l'anarquista i anarcosindicalista Martí Gallart Melian --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Malián--. El seu pare es deia Gil Gallart Bosés i la seva mare, Narcisa Melian Badia.  

Milità en el moviment llibertari de Roda de Ter (Pla de Vic, Osona) i quan el cop militar feixista de juliol de 1936 fou voluntari a la «Columna Durruti».  

Durant la tardor de 1936 fou un dels responsables del grup «Los Guerrilleros de la Noche», especialitzat en accions rere les línies enemigues al front d'Aragó. Fou molt amic de Joan Baptista Albesa Segura.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, creuà la frontera del Pirineu Oriental amb la sevaa companya i el seu fill de 10 anys i mig.  

Instal·lat a Avinhon (Vaucluse, Provença, Occitània), fou un dels fundadors de la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de la localitat, on milità fins a la seva mort.  

Martí Gallart Melian va morir el 19 d'agost --algunes fonts citen erròniament 20 d'agost-- de 1979 a Avinhon i va ser inhumat al cementiri d'aquesta població. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada