dijous, 10 de desembre del 2020

Manuel Urzainqui Cardesa

Necrològica de Manuel Urzainqui apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 8 d'octubre de 1967

Necrològica de Manuel Urzainqui apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 8 d'octubre de 1967


 

El 12 de juliol de 2017 es va publicar que "el 12 de juliol de 1967 és enterrat a Tuïr (Rosselló) l'anarcosindicalista Manuel Urzainqui Cardesa. Havia nascut a Saragossa". Ara tenim més dades: havia nascut a Saragossa el 10 de desembre de 1890. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 de desembre de 1890 neix a Saragossa l'anarcosindicalista Manuel Urzainqui Cardesa 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental  

Posteriorment milità en la Federació Local de Tuïr (els Aspres, Rosselló) de la CNT-AIT en l'Exili Manuel Urzainqui Cardesa: El 10 de desembre de 1890 neix a Saragossa (Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Manuel Urzainqui Cardesa. El seu pare es deia Manuel Urzainqui i la seva mare, Angela Cardesa. 

Emigrat a Barcelona, es guanyà la vida com a obrer guixaire i milità en la Secció de Guixaires Adornistes del Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en els grups anarquistes «Sol y Vida» i «Vía Libre».  

Fou un dels fundadors de l'Ateneu Llibertari del barri barceloní del Clot i en 1931 promogué la creació de l'Ateneu Instructiu Obrer de Barcelona, al número 26 del carrer de Mercaders, del qual va ser nomenat president. 

S'uní sentimentalment amb Pabla Falcón, amb qui tingué sis vriatures (Ángeles, Carmen, Ernesto, Felicidad, José i Manuel). 

En 1936, quan el cop militar feixista de juliol de 1936, s'enrolà en les milícies confederals i va ser responsable de la Centúria «Cuatro de Septiembre» al sector d'Osca del front d'Aragó. José, un dels seus fills, va caure al front de València (País Valencià). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.  

Posteriorment milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tuïr (els Aspres, Rosselló).  

Manuel Urzainqui Cardesa va morir el 10 de juliol de 1967 al seu domicili de Tuïr i va ser inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada