dissabte, 12 de desembre del 2020

Josep Fatsini Fontcuberta

Notícia sobre l'afer de les bombes publicada en el diari madrileny "ABC" del 9 de gener de 1921

Notícia sobre l'afer de les bombes publicada en el diari madrileny ABC del 9 de gener de 1921



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 de desembre de 1885 neix a Tortosa (Baix Ebre) l'anarquista i anarcosindicalista Josep Fatsini Fontcuberta 

Regidor de Tortosa per la CNT-AIT el setembre de 1937, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir dels camps es va enrolar en una Companyia de Treballadors Estrangers. A la «Línia Maginot» el juny de 1940 va caure presoner de les tropes alemanys i el 9 d'agost de 1940 va ser deportat al camp nazi de Mauthausen i morí el 4 de desembre de 1941 al de Gusen 

Josep Fatsini Fontcuberta: El 12 de desembre de 1885 neix a Tortosa (Baix Ebre) l'anarquista i anarcosindicalista Josep Fatsini Fontcuberta.  

El gener de 1921 se li va implicar en un assumpte d'explosius.  

Després de les jornades de maig de 1937, fou un dels primers membres de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Tortosa que formà part del consistori, essent elegit el 29 de setembre de 1937 regidor municipal després de quatre mesos sense representació confederal.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir dels camps es va enrolar en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot». El juny de 1940 va caure presoner de les tropes alemanys i el 9 d'agost de 1940 va ser deportat al camp nazi de Mauthausen (Alta Àustria, Àustri).  

Josep Fatsini Fontcuberta va morir el 4 de desembre de 1941 al camp d'extermini de Gusen (Alta Àustria, Àustria), annex i dependent del de Mauthausen --algunes fonts citen el castell de Hartheim (Alkoven, Alta Àustria, Àustria)--. Sis mesos abans havia estat inscrit al Registre Civil de Tortosa com a desaparegut el desembre de 1938.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada