dilluns, 21 de desembre del 2020

Joan Pagès i Granollers

                                                                      Entrada al campo de Gusen


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Neix a l'Escala (Alt Empordà) el 21 de desembre de 1912 l'anarcosindicalista Joan Pagès i Granollers 

Membre de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passa la frontera del Pirineu Oriental, camí de l'exili, i pateix els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per poder sortit d'aquests internaments decideix enrolar-se en les Companyies de Treballadors Estrangers que feien treball de fortificació de la línea Maginot. Esclata la Segona Guerra Mundial interimperialista i amb l'Ocupació l'Exèrcit alemany el fa presoner i es portat a Alemanya en un camp de tria de presoners Stalag, on es qualificat d'apàtrida i traslladat al camp nazi de Mauthausen 

Granollers va morir el 27 de gener de 1944 al camp de Gusen, depenent del de Mauthausen 

Joan Pagès i Granollers: Neix a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà) el 21 de desembre de 1912 l'anarcosindicalista Joan Pagès i Granollers.  

Amb l'escat de la Guerra Civil viu els canvis socials de l'Escala. 

Membre de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), en el decurs de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939 passa la frontera del Pirineu Oriental, camí de l'exili, i pateix els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per poder sortit d'aquests internaments en els camps de concentració, descartada la Legió francesa, decideix enrolar-se en les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) de l'Exèrcit francès, essent destinat a un batalló de treballadors estrangers que feien treball de fortificació de la línea Maginot.  

Esclata la Segona Guerra Mundial interimperialista i amb l'Ocupació l'Exèrcit alemany el fa presoner en el lloc de treball de la línia Maginot i es portat a Alemanya en un camp de tria de presoners Stalag. Com el govern franquista rebutja considerar de nacionalitat espanyola aquests treballadors de l'Exèrcit francès, es qualificat d'apàtrida i traslladat al camp de Mauthausen (Alta Àustria, Áustria), primer de concentració i més endavant d'extermini nazi, on el feia treball d'esclau a les pedreres i obres d'edificació.  

Més endavant va ser traslladat del camp de Mauthausen al seu subcamp  de Gusen (Alta Àustria, Áustria). 

Segons el Comitè Internacional de la Creu Roja Joan Pagès i Granollers va morir el 27 de gener de 1944 al camp de Gusen, depenent del de Mauthausen. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada